ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonlar'la birlikte nükleer yakıt fabrikası ve nükleer teknoloji üniversitesi kurulacağını, Akkuyu ve Sinop’ta kurulacak nükleer santrallere Türk şirketlerin de ortak olacağını söyledi. Türkiye’nin kesinlikle nükleer yakıt imal etmeyeceğine vurgu yapan Yıldız, "Yeni yapılacak nükleer santrallerin Türk mühendis ve yerli sanayi, yerli teknoloji ile yapılmasını arzularız. Türkiye bu sayede bir lig atlayacak. Bunu önümüzdeki 10 yılda göreceğiz" dedi.
Bakan Taner Yıldız, Erciyes Dağı'nda yapılan Hayırseverler Zirvesi sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yıldız, Japon Başbakanı'nın 29 Ekim’de Marmaray için yapacağı ziyarette, nükleer santralde ev sahibi hükümet anlaşması imzalanacağı belirtti. Yıldız, "Japon Başbakanı ile Başbakanımız, 29 Ekim’de ortak deklarasyon ile ev sahibi anlaşması yapılması konusunda görüşme yapacaklar. Ancak, bu anlaşma ne şekilde yapılacak henüz netleşmedi. Bu evsahibi anlaşmasının yanısıra, Japonlar'la nükleer teknoloji üniversitesi kuracağız. Ankara veya Japonya’da yapılacak bu anlaşma sonucu üniversitede enerji bakanlığı, atam enerjisi kurumu, TUBİTAK gibi kurumlarımız da yer alacak. Bu üniversite dünya standartlarında olacak. Proje, her iki hükümetin meclislerinin onayıyla yürürlüğe konulacak" diye konuştu.
Bakan Yıldız, Sinop ve Akkuyu’daki sismik araştırmalar, nükleer santrallere Türk şirketlerinin de ortak olması konusundaki sorulara üzerine ise şunları söyledi: "Karadeniz’de ve Akdeniz’de MTA’nın gerek denizde, gerekse karada tetkikleri devam etmektedir. Eğer riskli bir durum varsa bunların yeri kaydırılabilir. Uygunsa inşaat başlayacaktır. Buradan bir müjde daha vermek istiyorum. Türkiye olarak nükleer yakıt fabrikası yapacağız. Üzerine basa basak söylüyorum ki biz bir nükleer yakıt imal etmeyeceğiz. Nükleer enerjiyi çubuklara yerleştirmemiz söz konusudur. Bir kez daha söylüyorum. Kesinlikle nükleer yakıt imal etmiyoruz. Akkuyu ve Sinop nükleer santrali ile ilgili yerli ortakların belli oranda bu işin içinde olmasını arzuluyor ve istiyoruz. Bir bakan olarak değil, bir mühendis olarak şunu söylemek istiyorum; Türk yerli sanayi ve mühendislerinin yerli teknolojinin de bu işin içinde olmasını çok arzularız. Buraya katılmak isteyen yerli yatırımcılar teknoloji transferine hazır olsunlar. Türkiye bu sayede bir lig atlayacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde bunun yansımalarını ve gereğini göreceksiniz."
'CUMHURBAŞKANI'NIN RAHATSIZLIĞI ABARTILMAMALI'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçirdiği rahatsızlığının abartılmamasını da isteyerek, "Sayın Cumhurbaşkanı hava değişiminden dolayı soğuk algınlığı geçirdiler. Sağlığı açısından ortada abartılacak bir durum yok. Erciyes Dağı'ndaki törenin bulunduğu yerin rakım değişikliği nedeniyle doktorları törene katılmasını tavsiye etmedi. O nedenle aramızda bulunamadılar" diye sözlerini tamamladı.
Gül’ün grip rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı Erciyes Dağı'ndaki Hayırseverler Zirvesi'nin açılışında konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Özhaseki ise "Sayın Cumhurbaşkanı grip rahatsızlığı nedeniyle aramızda olamadığı için hepinize selamlarını iletti. Gelecek yıl ki törende inşallah aramızda olacak" dedi.
Vali Orhan Düzgün de "Cumhurbaşkanımızın Kayseri’de 2 günlük programına biz de şahit olduk. Üst üste gelen seyahatleriyle gribal bir durum yaşıyor. İstanbul, İzmir ve yurt dışındaki gezileri var. Doktorların kendisine dinlenme tavsiyesi üzerine aramızda değil. Size selamları var" diye konuştu.
Hayırseverler Zirvesi'nde ise 143 hayırsevere ödüller verildi. Ödül törenin de de konuşan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Öncelikle Kayseri’nin imarında akademik çevrede, üniversitede, sağlık ve eğitim kurumlarında birçok güvenlik sağlayan yapılarda maddi katkısı olan hayırsevermlerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Burada bir teşekkür törenindeyiz. Hayır yapmanın birçok kuralları var. Bu kuralları harfiyen uygulayan ve kalbiyle destekleyen hayırseverler var" dedi.