- ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önümüzdeki günlerde Irak'ın Basra veya Bağdat kentlerine ziyaretlerde bulunacağını, bu sürecin iki ülke arasındaki enerji ilişkisini geliştireceğini söyledi. Bakan Yıldız, kaya gazı kuyu çalışmalarının da sürdüğünü belirtirtti.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri'de, Melikgazi Kültür Merkezi’nde yapılan partisinin İl Danışma Toplantısı'na katıldı. Bakan Yıldız, toplantı öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.
KAYAGAZI İÇİN İKİNCİ KUYU ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Bakan Yıldız, Paris’te 38 ülkenin bakan ve bakan yardımcısı gündemine 600 milyar dolarlık 'kaya gazı'nın gelip gelmediği sorusunu, şöyle yanıtladı:
"Bu haftanın başında Türkiye’nin 40 yıl boyunca ilk kez başkanlığını aldığı bir uluslararası enerji ajansı toplantısı yapıldı. Hamdolsun başarılı geçti. Kaya gazıyla alakalı dünya nasıl etkilendi? Tüketiciler üretici mi oluyor? Üreticiler tüketici haline mi geliyor? Bütün bunların bir değerlendirmesi yapıldı. Şu görülüyor; ABD bu kaya gazını bulmasıyla beraber enerji maliyetlerinin kendi ülkesi adına olumlu yönde etkiledi. Şu anda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin 3’de 1’i, Japonya’nın da neredeyse 6’da 1’i fiyatına bu gazı kullanıyor. Türkiye’nin özellikle Konacık’ta 4 bin metre Shell’le birlikte yapacağı bir kuyu var. Şu anda 2 bin 500 metrelere geldik. İkinci bir kuyu daha bulacağız. Trakya’da da tek başımıza bunu yapacağız. Bunun teknolojisini, bir yandan transfer ediyoruz. Bir yandan da Türkiye’de varsa Edirne’de, Doğu Anadolu’da, Güneydoğu’da, bunların her birini değerlendirmeye çalışıyoruz. Tabi gerçekçi olmamız lazım. Türkiye bir petrol ya da doğalgaz ülkesi değil belki ama, ihtiyacımızın önemli kısmını karşılamak için çalışıyor ve gayret ediyoruz. Şimdiden net rakam söylemek mümkün olmayabilir. Bu kuyuların sayısını artırdıkça, sondajlarımızı artırdıkça rakamların daha da net ortaya çıkacağına inanıyorum."
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD Enerji Bakanı Moniz’le yaptığı görüşmelerin sorulması üzerine ise şöyle dedi:
"ABD Enerji Bakanı ile bir dizi görüşme yaptık. Özellikle K. Irak’ta Türkiye’nin özel hukuk hükümlerine tabi kamu şirketlerinin veya özel şirketlerin yaptığı sözleşmelerle alakalı kendisine soru sorulduğunda 'Tabi ki, böyle bir konuyu destekliyoruz' dediler. Belki önümüzdeki süreçte Bağdat veya Basra ziyaretimiz olabilir. Orada, yetkili arkadaşlarla görüşme durumumuz olabilir. Bunların her birisini planlıyoruz. Yaptığımız işlerle, gerek Türkiye’nin ihtiyacının karşılanması gerekse Irak’ın normalleşmesi adına işler tesis etmeye çalışıyoruz. Ben inanıyorum ki Iraklı kardeşlerimizle komşu ve dost Türkiye ile beraber yapacak çok işimiz var. Buradan hem Irak hem Türkiye kazançlı çıkacaktır. Irak’taki kardeşlerimizin adilane yararlanabilmesi için de tabi ki sözleşmelerimize dikkat etmeye çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki süreç, daha iyi bir Irak- Türkiye enerji ilişkisi olacaktır. Bunu hep beraber göreceğiz."
İRAN’LA İLİŞKİLERİN İYİ NOKTAYA GİTMESİ ÖNEMLİ
Bakan Yıldız, gazetecilerin İran ile 10 yıldır anlaşılamayan nükleer krizde 5+1 ülkeleri Cenevre'de toplandı. Anlaşma olursa, Türkiye’nin de ticari alanda hareketleneceği öngörülüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Yaklaşık 4-5 yıldan buyana özellikle İran nükleer faaliyetleriyle ilgili, sürdürülebilir davranışın enson gelinen nokta olduğunu söylemiştik. Ama bugün değil, o zamandan söylemiştik. Çünkü Türkiye, bu ülkelerin arasında komşu olan tek ülke. Yani zarar da görecekse, fayda da görecekse bundan enfazla Türkiye etkilenir. Biz dünyadaki barış adına gerginliğin azaltılması adına bu anlaşmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Ben temenni ederim ki bir sonuca varılsın. Belki ilk anda istenilen sonuç elde edilmemiş gibi görülebilir. Olsun bu bir aşamadır. Dünyada gerginliklerle, savaşlarla, terörle bir yere gelemeyeceği netleşti. İran gerginliğini de özellikle yaptırımların iyi noktaya doğru gitmesi hem bölgeye, hem de Türkiye’ye katkı sağlayacaktır. O yüzden de sürdürülebilir davranışa geçeceğimize inanıyorum."
ÇOCUKLARLA SOHBET
Bakan Yıldız, Melikgazi Belediyesi’nce açılan hafta sonu dershanesine gelen ve belediye çocuk meclisi seçimlerine hazırlanan başkan adayları Öznur Yüceğöğ, Ömür Yücegöğ, Neziha Nur Barutçu ve Selahattin Yücel Şafak’la sohbet etti. Çocuklara kazanmaları halinde yapacakları hizmetleri soran Bakan Yıldız, 4 adaya da başarı diledi.