Sebile ÇETİN- Serhat TEZCAN/ BURSA, ()- ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bursa'da yaptığı açıklamada, Türkiye’de depolanan Kuzey Irak petrolünün 1,8 milyon varile ulaştığını belirterek, “Belki üç gün içerisinde belki bir hafta içerisinde bunların satışı gerçekleşebilir. Ben 2,5 milyon varile kadar stoklama kabiliyetimizin olduğunu söylemiştim” dedi.
Bursa’da düzenlenen Üçüncü Bilim Şenliği’ne katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Taner Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Necirvan Barzani’nin, Türkiye’de depolanan Kuzey Irak Petrolünün 3 Mayıs’ta satışının yapılacağını söylediğinin hatırlatılarak, son durumumun sorulması üzerine Bakan Yıldız, şunları söyledi:
1.8 MİLYON VARİL IRAK PETROLÜ BİRİKTİ
“Türkiye bütün altyapısıyla beraber buna hazır durumda bekliyor. Şu anda yaklaşık 1,8 milyon varil Kuzey Irak petrolü olarak birikmiş durumda. Bugün sevkiyatın yapılabilmesi kendilerinin satışı ile mümkün olacak. Bu Irak petrolüdür. Türkiye bunun zeminini kolaylaştırıyor ve önünü açıyor. Burada oluşacak gelir, 180-200 milyon dolar civarında. Bunun Halk Bankası’na yatırılmasında mutabakat sağlanmıştı. Her ne kadar önceden belirtilen ABD’deki bir hesaba yatırılmasıyla alakalı konuyu kendileri açmış bulunuyorlar. Yaklaşık 100 bin varillik günlük sevkıyat, yapılmaya başladı. Sayın Necirvan Barzani zannetiyorum bunu kast etmişti. Belki üç gün içerisinde belki bir hafta içerisinde bunların satışı gerçekleşebilir. Ben 2,5 milyon varile kadar stoklama kabiliyetimizin olduğunu söylemiştim. Artık Bağdat- Erbil buna karar verecek.”
İKİNCİ AŞAMAYA GEÇİLİYOR
Bakan Yıldız, 30 Nisan Irak’ta yapılan seçimlerden sonra Irak’ın istikrarına büyümesine normalleşmesine katkı konulmuş olacağını da ifade ederek, “Bundan sonra asıl biz ikinci merhaleye geçeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak. Özel hukuk hükümlerine tabii şirketlerimiz olarak. Onun da Türkiye’nin petrolüyle alakalı önemli gelişmeler olacağını bu vesile ile söylemek isterim. Türkiye her zaman bahsettiğim gibi siyasi sınırları sabit kalmak kaydıyla enerji ve ekonomik sınırlarını genişletmiştir. Bununla alakalı çalışmalarımızı önümüzdeki aylarda, hatta mayıs ayı içerisinde bir kez daha görmüş olacağız. Yapılacak bir kısım imzalarla bunun önünü nasıl açtığımızı hep beraber görmüş olacağız” dedi.
PETROLÜN TÜRKİYE’YE SATILMASI
Necirvan Barzani’nin açıklamasında bu petrolün Türkiye’ye satılabileceğinin yer aldığının sorulması üzerine Bakan Yıldız şunları söyledi:
”Türkiye’de tabii ki bunun alıcısı Tüpraş’tır. Özel sektördür, özelleşen sektördür. Eğer anlaşabilirlerse tabii ki Tüpraş da bu malı alır. Ama kendileriyle en son görüştüğümde gerek Bağdat ve gerekse İran ile yapılan kontratlar dolayısıyla şu anda böyle bir alım için hazır olmadıklarını söylediler. Bu ticari şartlar önümüzdeki haftalarda, aylarda değişebilir. Ama Türkiye sevkıyatı yaptıktan sonra aynen sözleşmelerine bağlı kalarak, Sayın Necirvan Barzani ile yapılan sözleşmelere bağlı kalarak Bağdat’ın da hassasiyetlerini mutlaka gözönünde bulundurarak, ticari hacmini genişletecektir. Yeni hamleler yapacaktır. Bunu hep beraber göreceğiz”
”YARGININ KADAR DOĞRU KARAR VERDİĞİNİ DE HEP BERABER İZLEYECEĞİZ”
Bakan Yıldız, 17 Aralık operasyonuyla ilgili 60 kişi hakkında takipsizlik kararı verilmesiyle ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi:
“7 Aralık’ın Türkiye’nin yakın siyasi tarihinde çok farklı değişiklikler yaptığını hep beraber görüyoruz. Bir seçim yaşadık. 30 Mart seçimlerinde yaşadığımız şu ana kadar siyasi tarihimizde iktidarlar üzerinde yapılan koalisyonun, bundan böyle muhalefet tarafından da yapılabileceğini gösterdi. Yeter ki hükümetimiz başta olmaması için gayret gösterildi. Biz bir kısım komplolarla beraber Ak Parti hükümetlerimizin buna nasıl doğru duruş sergilediğini hep beraber görmüş olduk. Bundan sonra da doğru yaptıkça güçlenen hükümetimizin, bundan sonra yapacaklarının da aynı şekilde doğru hareketler olacağını göreceğiz. Yargının bağımsız olduğu kadar, doğru karar verdiğini de hep beraber izleyeceğiz.”
BİLİM ŞENLİĞİNE GECİKMELİ KATILDRI
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteği ve Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ev sahipliğinde bu yıl 3’ncüsü düzenlenen Türkiye’nin en büyük ‘Bilim Şenliği’ne Bakan Yıldız, gecikmeli katıldı.
Şenliğin açılış töreninde konuşan Bakan Yıldız, Ak Parti hükümetlerinden önce 63 öğrenciyle bir bilgisayar düştüğünü, şimdi 17 öğrenciye bir tane düştüğünü kaydederek, “Fatih projesiyle her öğrenciye bir bilgisayar düşecek. Geçtiğimiz yıllarda bir milyon adet bilgisayarı illere gönderdik” dedi.
Rüzgar güllerinden 2013 yılında elde edilen enerji doğalgazdan elde edilseydi yurt dışına 600 milyon daha fazla para verileceğini de kaydeden Bakan Yıldız, “Bizim hedefimizin bunun yüzde 100’ünü üretmek. HES’lerle enerji üretimi çok yükseldi. Jeotermalde de olmalı. Nükleer güç santrallerini yaptığımızda 515 bin parça üretmek zorundayız. Bunda da sanayicimize büyük iş düşüyor. Biz Japonlarla beraber bilim teknoloji üniversitesi kurulması için 200 milyon dolar bütçe ayıracağız. Sanayicimizin lig atlaması için bunlar gerekli” diye konuştu.
Bakan Yıldız, törenden sonra standları gezdi. 9 Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünün elektrikli aracına binerek kullanan Bakan Yıldız, dha sonra bir standtaki sağlıklı oturma pozisyonu sağlayan sandalyeyi denedi. Kendisine yardımcı olan öğrenciye, Sadece eğri oturup doğru konuşmak değil, doğru oturup doğru konuşmak da gerekli” dedi.
Daha sonra yenilenebilir enerji kullanan aracı inceleyen Bakan yıldız, rüzgar enerjisinden evlerin elektriğini sağlayan sistemleri inceledi. Standaki yetkililere bakanlığa 100 adet alınması konusunda talimat verdi.

SÇ-SÇ(FK/AAA) (FOTOĞRAFLI)