Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması Ödül Töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye enerji alanında kendi kendine yeten bir ülke değil. Enerjide büyük oranla dışa bağımlı bir ülkeyiz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Enerji Verimliliği Haftası kapsamında “Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması" ödül töreni düzenlendi. Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı. Tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
“ENERJİDE DIŞA BAĞIMLI BİR ÜLKEYİZ"
Yeşilköy Wow Otel'de düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin enerji alanında kendi kendine yeten bir ülke olmadığını belirterek, “Enerjide büyük oranla dışa bağımlı bir ülkeyiz. Enerji anlamında dışa bağımlı ülkelerin yapması gereken işler belli. Mümkün olduğu kadar yerli üretimi destekleme, yerli enerji kaynaklarının kullanımını maksimum düzeye çıkarmak. Bu yetmiyor, enerji tasarrufunu da maksimize etmek lazım. Tasarruf noktasında çok daha titiz ve dikkatli olmalıyız" dedi. Türkiye'de cari açığı oluşturan sektörün, enerji sektörü olduğunu vurgulayan Işık, “Enerjiyi çıkardığın zaman Türkiye'nin cari açığı yok. Hatta ayda yaklaşık bir buçuk milyar dolar cari fazlamız oluyor" diye konuştu. Teknoloji ve enerji tasarrufu anlamında iyi örnekleri paylaşmak ve ödüllendirmek için salonda bulunduklarını ifade eden Fikri Işık, “Bizim toplumumuzda maalesef her zaman kötü örnekler iyi örneklerin önüne geçer. Toplumda bir iki kötü örnek bütün ülkenin gündemini kaplar. İşte bu iyi örneklerin ödüllendirilmesi anlamlı" dedi.
“TEŞVİK VE POLİTİKALARDA FARKLI ÇIKIŞLAR OLACAK"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, terazinin bir kefesine altın, bir diğer kefesine teknolojik ürün konulduğunda altının 4,5 katına daha pahalı ürünlerin satıldığını ifade etti. Ekonomi Bakanlığı'nın teşvik ve uygulamalarla alakalı farklı çıkışları olacağını ifade eden Yıldız, “Enerji verimliliği ve tasarrufuna yapacağınız harcamalar size kendi bulunduğunuz işletmelerden daha hızlı dönecek harcamalardır. Bir evde bir camı değiştirmekle yüzde beş daha masraf yapıyorsunuz ama yüzde ellilere varan tasarruf sağlıyorsunuz" dedi.. Konuşmalar sonrasında ödül sahiplerine plaket takdimi yapıldı.