TÜRK- Meksika İş Konseyi Toplantısı'na katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bugün 1 milyar 200 milyon dolar civarında olan Meksika ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yeterli bulmadıklarını belirterek, "İki ülke arasındaki ticaret hacmini kısa vade 5 milyar dolar, orta vadede ise 10 milyar dolar seviyesine taşımamız gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Ceylan İntercontinental Otel'de Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen "Türk-Meksika İş Konseyi Toplantısı"na Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ile Türk ve Meksikalı iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda konuşan Nihat Ergün ülkeler arasındaki ilişkilerde sivil diplomasiyi geliştirmenin büyük bir önem taşıdığını, siyasiler tarafından çözülemeyen bir çok sorunun iş dünyası tarafından çok daha kolay bir şekilde aşıldığını söyledi.
Türkiye'nin son 10 yıl içinde dünyanın hemen her ülkesiyle yapıcı ilişkiler kurduğunu ifade eden Ergün, "Bu ilişkilerin kurulmasında işadamlarının çok önemli sorumluluklar üstleniyor. Türkiye, dünyanın her ülkesiyle temas kurmaya özen gösteriyor. Bütün bu çabalarımızın meyvelerini dış ticarette görüyoruz. 11 yılda 36 milyar dolardan 160 milyar dolara çıkan ihracatımız bu pozitif yaklaşımımızın bir sonucu olmuştur" dedi. "MEKSİKA İLE TÜRKİYE ARASINDA VİZELERİN KALDIRILMASINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ"
Ergün, son yıllarda Avrupa'da yaşanan ekonomik krize rağmen ihracatını artırmaya devam etmesinin nedeninin Türkiye'nin yeni pazarlara açılması olduğunu dile getirdi. Bakan Ergün, şunları söyledi: "Meksika ve Türkiye son yıllarda gösterdikleri ekonomik performans ile tüm dünya çevrelerinin dikkatini çekti ve övgüsüne mazhar oldu. Ancak bu iki ülkenin ekonomik ilişkileri dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde bulunan iki ülkeye yakışan bir seviyede değil. İki ülkenin de dış ticaret hacmi hızla yükselirken mevcut durumun çok yeterli olmadığı çok net bir şekilde görülüyor. İkili ilişkilerde büyük mesafe aldık, iki ülke arasında 2002'de 128 milyon dolar olan dış ticaret hacmi, 2012 yılında 1 milyar doları aştı. Bugünlerde 1 milyar 200 milyon dolar seviyesine yaklaştı. İki ülke arasındaki ticaret 2009'dan sonra daha da gelişti. Ancak biz, me vcut rakamları yeterli bulmuyor, iki ülke arasındaki ticaret hacmini kısa vade 5 milyar dolar, orta vadede ise 10 milyar dolar seviyesine taşımamız gerektiğini düşünüyoruz"diye konuştu. Bakan Ergün, Meksika ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması(STA) imzalanmasını çok önemsediklerinin altını çizerek,aynı şekilde iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasını da önemsediklerini kaydetti. İki ülke işadamlarının da hükümetlerden böyle bir beklenti içinde olduklarını belirten Ergün, "Meksika ile AB arasında böylebir anlaşma varken, AB ile Gümrük Birliği anlaşması olan Türkiye'nin de aynı şartlara sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Yine çifte vergilendirmeyi önlemeve karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi gibi konularda dün atılmış adımlar da son derece önemli. Eğer biz siyasiler olarak bu ve benzeri adımları atarsak, iş dünyamızın iki ülke arasındaki ilişkileri şahlandıracaklarına olan inancımız tamdır." Yatırım ilişkilerinin istenilen düzeye ulaşmadığını söyleyen Nihat Ergün, Meksika'da 7 tane Türk firmasının 30 milyon dolar değerinde doğrudan yatırımı bulunduğunu, Türkiye'de ise 19 milyon dolar sermayeli 10 adet Meksika şirketinin faaliyet gösterdiğini ifade etti. PENA NİETO: "MEKSİKA'NIN TÜRKİYE'Yİ DAHA İYİ TANIMASINI İSTİYORUZ"
Toplantıda konuşan Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ise Meksika'nın Türkiye'yi daha iyi tanımasını istediklerini belirterek Meksika ileTürkiye arasındaki ekonomik ilişkiler on senede mütevazı düzeyde arttığını söyledi. Türkiye ile Meksika'ın iki büyüyen ülke olduğuna vurgu yapan Nieto, kendilerinin rekabetçi, başarılı ve daha yüksek üretim kapasitesiyle dünyaya hazırlandıklarını ifade etti.
Meksika ve Türkiye'nin ekonomilerini güçlendirecek çok önemli fırsatlar sunduklarına dikkat çeken Pena Nieto, "Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile çok önemli temaslar kurduk, önemli anlaşmalar imzaladık. 21. yüzyıl için stratejik ortaklık anlaşması imzaladık. Bir serbest ticaret anlaşması için faaliyetlere geçmemiz gerekiyor. Bunun yanı sıra karşılıklı yatırımların korunması ve teşvik anlaşması imzaladık. Çift vergiyi önlemek için ve havacılık alanında anlaşmalar imzaladık. THY ile ülkemizdeki bazı şirketler arasında bu bağlantıyı daha hızlı ve doğrudan yapma çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Bilim ve teknoloji ile turizmde iş birliği mutabakat zaptı imzaladık. Güvenlik ve organize suçlarla mücadele konusunda anlaşma imzaladık" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto tarafından Meksika Fahri Konsolosu Varol Dereli'ye "Resmi Devlet Nişanı" verildi.