GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çanakkale'nin Çan İlçesi'nde geçen yıl 13 Eylül'de temeli atılan Çan Belediyesi Hayvan Pazarı ve Et Entegre Tesisi'nin açılışını yaptı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile birlikte açılışa Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, Çanakkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş, Çan Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, Ak Partili Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, AK Parti İl Başkanı Muzaffer Kutlu, AK Parti Çan İlçe Başkanı Mustafa Karagöz, il ve ilçelerden gelen kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, özel sektör yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Kalfaoğlu Et Yönetim Kurulu Başkanı Suat Dumanlı, tesis hakkında bilgi verdi.
Törende konuşan Belediye Başkanı Kuzu, "Bu tesis bölgenin en modern ve en teknolojik et entegre tesisi olmakla beraber, küçük ve büyükbaş hayvan pazarı. Mezbaha kesim hizmetleri ile soğuk muhafaza ve şoklama hizmetlerinin yapılacağı, hayvancılığın kalbinin bölgede atacağı bir hizmet sektörü. Bizim amacımız yatırımcıyı Çan'a çekmek ve bu bağlamda yörede bir istihdam oluşturmak. Çan'ın ve bölgenin ekonomik girdisini daha da arttırmak" dedi.
Yatırımın grur verici olduğunu belirten Bakan Eker şunları söyledi:
"Çünkü hem biyolojik arıtması var, hem hijyenik, çevreye duyarlı hayvancılığa gıda sanayide çok önemli hizmetleri olan bir et sanayi tesisi. Günde tam kapasitede 150 büyükbaş ve 300 küçükbaş kesimi önemli bir kapasite. Bakanlığımız Çanakkale'de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu marifetiyle bu tür tesislere yüzde 50 hibe destek veriyor. Dolayısıyla sektörde yeni sanayi tesislerine, onların projelerine kapımızın açık olduğunu, proje beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Türkiye'nin Hayvancılığı gelişiyor. 420 bin ton kırmızı et üretimini 1 milyon ton kırmızı et üretimine çıkardık. Bu çok büyük bir gelişme. 8 milyon ton süt üretimini 18 milyon ton süt üretimine çıkardık. Küçükbaş hayvan varlığı 31 milyondan 39 milyona çıktı. Bunlar hep destekle oldu. Bunlar hep bizim uyguladığımız stratejik gelişmelerle oldu. Türkiye'de eskiden koyun ve keçi üretiminde destek verilmesi bir yana keçileri düşman eden bir zihniyet vardı. Biz Türkiye'nin doğal kaynaklarını, hayvan varlığını, tarımsal varlığını korumak, Türkiye'nin kalkınmasında bu kaynaklardan daha çok faydalanması için bütün gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye'nin tarım sektörü de hayvancılık sektörü de son 10 yılda dünyanın sayılı güçleri arasında girdi. 11'inci sıradan aldık Türkiye'nin tarımını Dünyada 7'inci sıraya getirdik. Avrupa'nın 4'üncüsü iken 1'incisi haline getirdik. Avrupa'da şu anda Türkiye'nin tarım sektörü 62 milyar dolar hasılasıyla bir numara. 2008'den beri böyleyiz. Biz geldiğimizde Türkiye Avrupa'dan, Fransa'dan, İspanya'dan, İtalya'dan sonra 4'üncü sırasında yer alıyordu."
Çanakkale'de hükümetleri döneminde 23 bin kayıtlı çiftçiye 753 milyon liranın karşılıksız nakdi hibe tarımsal destek olarak ödendiğini belirten Bakan Eker, "Türkiye geçen sene tarihinde ilk defa rekor kırarak 1.5 milyar dolar hayvansal ürün ihracatı gerçekleştirdi. Geçen sene toplan tarım ihracatımızı yaklaşık 18 milyar dolar. İthalatımızdan daha fazla ihracat yapıyoruz. Türkiye tarımdan net ihracatçı bir ülke. Aldığından çok daha fazlasını dünyaya satıyor. Bu şekilde de inşallah devam edecek. Türkiye tarihinde ilk defa 2013 yılında kendi yetiştirdiği yüksek vasıflı damızlık düve ihracatına başladı" dedi.

ŞK (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)