KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, turizmde Türkiye'nin tanıtımı için ülkenin bir hikayesi olduğunu, 11 Eylül sonrası tüm dünya güvenlikçi bir bakış açısına doğru giderken Türkiye'nin demokrasi ve özgürlükler tarafına ilerlediğini kaydetti.
Türkiye Otelciler Federasyonu'nun (TÜROFED) 4'üncü Olağan Genel Kurulu, Antalya Mardan Palace Otel'de Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel ve turizm sektörünün önde gelen isimlerinin katılımıyla başladı.
'TOPRAĞA, HAVA VE SUYA İYİ DAVRANMIYORUZ'
Bakan Çelik, taktik meselelerle uğraşmaktan stratejinin doğru konulamadığını, gelinen noktada turizmin artık yazılımını değiştirmesi gerektiğini söyledi. Sektörün makas değiştirmesi gerektiğini kaydeden Çelik, "Bu standartları gerçekleştirdiğimizde katı bir şekilde uygulamalı ve hiçbir arkadaşımızın 'bana zaman verin' gibi talebi olmamalı. Bu yaz pek çok yeri inceledim. Tablo şu; toprağa iyi davranmıyoruz, turizmin bize getirilerine, hava ve suya, kültüre iyi davranmıyoruz. Bunların da bizim üzerimizde hakkı var" dedi.
BÜTÜNCÜL TANITIM
Türkiye'nin tanıtımı konusunda artık paça parça küçük meselelerden çıkıp bütünsel yaklaşılması gerektiğini ifade eden Bakan Çelik, şunları kaydetti:
"Bir ülke hikayesini satabildiği oranda kendisini tanıtır. Hikayeniz olmadan sadece deniz, kum, güneş tanıtırsanız her yerde var. Türkiye'nin bir hikayesi var. 11 Eylül olaylarının arkasından tüm dünya güvenlikçi bir bakış açısına doğru giderken, Türkiye demokrasi ve özgürlükler tarafına ilerledi. Geçmişte biz güvenlikçi bir bakış açısına doğru gidiyorduk ama 10 yıl önce makas değiştirdik. Tüm dünyanın dikkatini çekti. Herkes dedi ki; 'bu ülkeye bir şey oluyor'. Bir ülkeyi merak etmeye başladığınızda kültürünü merak eder ve ziyaret etmek istersiniz."
TÜRKİYE'NİN SİYASİ HİKAYESİ
Turizmin tüm ülkeye yayılması ve çeşitlendirmesinden bahsettiklerini anlatan Bakan Ömer çelik, bunun için bu coğrafyanın tamamının cazibe merkezi olması gerektiğini kaydetti. Çelik, şunları söyledi:
"Fakat siyasi istikrar ve dirayet çok önemlidir ki ve eğer ülkenin bir kısmında asayiş olayları, güvenlik problemleri varsa ülkenin tamamına turizm stratejinizi yayamazsınız. Dirayetli bir şekilde ortaya konulan çözüm süreci bugün neredeyse gidilmesi, yatırım yapılması düşünülmeyen bölgeleri süratle cazibe merkezi haline getiriyor. Burada Türkiye'nin siyasi hikayesini anlatmamız en önemli meselemiz olmalıdır."
TOBB'A GÖREV VE SÜRE VERDİ
Türkiye'nin tanıtım stratejisinin köklü bir şekilde değişmesi gerektiğine dikkati çeken Ömer Çelik, "Çok kısa zaman içinde bakanlığın Türkiye'nin tanıtımı için ayırdığı bir bütçe kadar bir miktarı, TOBB'un da Türkiye'nin tanıtımı için ayırmasını bekliyorum. Herkes çok önemli paralar harcıyor. Biz tüm mali imkanlarımızı tek tek değil Türkiye'nin bütününü anlatmak için ayıracağız. Nisan ayı sonuna kadar nasıl bir tanıtım yapılacağından, küresel ölçekli bir firmadan TOBB aracılığıyla hazırlanmasını TOBB'dan bekliyorum ve 30 Nisan son tarihtir" şeklinde konuştu.
'HERKES TÜRKİYE'NİN HİKAYESİNİ MERAK EDİYOR'
Gelinen noktada turizmin yeniden icat edilmesi gerektiğini dile getiren Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Herkes Türkiye'nin hikayesini merak ediyor ama biz kendimizi mükemmel durumda görmüyoruz, çok daha fazlasını yapabiliriz. Bir ülke, insanların zihninde parça parça değil tek bir bütün olarak görülmelidir. Mevcut vizyonla geldiğimiz nokta budur. Turist sayısını artırsak da geliri artırmamız mümkün değil, esas güncelleme turizme bakışla ilgili olmalıdır."
Türkiye'ye üst gelir düzeyine ait turistin daha çok yöneldiğini belirten Bakan Çelik, bu üst gelir düzeyi turisti ağırlayacak durumda olup olunmadığı sorusunu yönelterek, bu vizyon ortaya konulduğunda bahsedilen tüm sorunların aşılabileceğini ifade etti. Bakan Çelik, "Alexander Graham'ın icat ettiği telefondan Steve Jobs'ın icat ettiği IPhone'a turizmimizi geçirebilecek kapasiteyiz" dedi.
AYIK'A ATOM KARINCA BENZETMESİ
TÜROFED Başkanı Osman Ayık'ın turizm sektörünün sorunlarının çözümü ve gelişimi için müthiş çalışmalar yaptığını belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da "Ben onu atom karıncaya benzetiyorum, atom karınca vaziyetinde çalışıyor" dedi. Hisarcıklıoğlu, Türk kahvesinin Türk markası olarak tescil edilmesi çalışmaları nedeniyle Bakan Ömer Çelik'e teşekkür etti.
Hisarcıklıoğlu, son 30 yılda dünyada turist sayısının 5 kat, Türkiye'de ise 120 kat arttığını belirterek, Türkiye'nin turizm destinasyonunda dünyada 6, Avrupa'da 4'üncü olduğunu, turist sayısını yüzde 60 artıran Türkiye'nin dünya lideri olduğunu anlattı. TOBB Başkanı ayrıca Antalya'nın Kapadokya'ya bağlanması gerektiğini, hızlı trene ihtiyaç olduğunu dile getirdi, ayrıca ecrimisil, kıyı sorunu, iş kanunu gibi konulara da değindi.
AMAÇ TURİZMİ İLERİYE TAŞIMAK
Türk turizmini ileriye taşımanın en önemli hedefleri olduğunu belirten TÜROFED Başkanı Osman Ayık da turizm işletme belgeli yatak sayısının 800 bine, toplam yatak sayısının da 1.3 milyona ulaştığını söyledi. Havayolu trafiğinin de mükemmel bir gelişim gösterdiğini kaydeden Ayık, şu an 140 milyonlarda olan havayolu trafiğinin 2015'de 200 milyona yükselmesini öngördüklerini ifade etti.
Ayık, "2023 hedeflerini gerçekleştirmek için bizim anayasamız olan 2634 sayılı yasa, çağcıl bir bakış açısıyla yeniden revize edilmesi ve bu yasayı doğrudan ilgilendiren yönetmeliklerin birlikte hazırlanması lazım. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na koordinatör bakanlık hüviyeti kazandırılmalı. Sivil örgütlerin de bir yasal dayanağa kavuşmasının çok önemli olduğunu düşünüyor ve tüm bunların gerçekleştirilmesini kamu otoritesinden bekliyoruz" diye konuştu.