İSTANBUL () - BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, olumsuz koşullara karşın ekonomide büyüme eğiliminin devam ettiğini, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, olumsuz koşullara karşın yüksek büyüme sağlandığını söyledi.

Babacan, 2013 yılı büyüme sonuçlarına dair yaptığı yazılı değerlendirmede, "Bu yıl iç talep büyümesinin öngörülenden bir miktar daha yavaş olacağı, dış talepteki artışın ise yılbaşında beklenenden daha güçlü gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu çerçevede, 2014'te iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin OVP'de öngörülenden daha güçlü olmasını bekliyoruz" dedi.

Yıllık büyümeye, kamu toplam talebinin katkısının 1.6 puan, özel tüketim ve özel yatırım harcamalarının katkısının ise sırasıyla 3.1 puan ve 0.1 puan olduğunu belirten Babacan, şöyle dedi:

"OVP'de 2014 yılı büyüme hızı yüzde 4 seviyesinde öngörülmüştür. Ekonomik aktiviteye ilişkin son açıklanan aylık veriler, olumsuz dış ve iç gelişmelere rağmen, ekonomimizdeki büyüme eğiliminin sürdüğünü göstermektedir. Bu yıl iç talep
büyümesinin öngörülenden bir miktar daha yavaş olacağı, dış talepteki artışın ise yılbaşında beklenenden daha güçlü gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bu çerçevede, 2014 yılında iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin Orta Vadeli Program'da
öngörülenden daha güçlü olması beklenmektedir."

Babacan, büyümede en temel belirleyici faktörün ise, 12 yılda makroekonomik ve finansal dengelerin sağlamlaştırılmasında elde edilen başarı ve ekonominin dayanıklılığını artıran yapısal reformlar olduğunu belirtti.

"Olumsuz koşullara rağmen büyümede hedefi aştık"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de büyümeye ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, "2013 yılında yüzde 4 ile OVP'de öngördüğümüz yüzde 3.6'lık tahminin de üzerinde büyüdük. Bu performans, geçen yıl Fed'in parasal sıkılaştırma politikasına geçişi ile artan finansal volatiliteye; küresel, bölgesel ve siyasal gerginliklere; en büyük ticari ortağımız olan AB'deki daralmaya ve yüksek seyreden petrol fiyatlarına rağmen elde edilmiştir" dedi ve ekledi:

"Sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi gibi eşanlı göstergeler 2014 yılının ilk çeyreğinde büyümenin ılımlı düzeylerde seyrettiğini işaret etmektedir. 2013 yılında büyümeyi destekleyen stokların 2014 yılında da büyümeye
pozitif katkı yapması bekleniyor."

(OSS)