BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 10’uncu yılı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuştu. Babacan, sistemde geçen yıla oranla iki kattan fazla bir artış söz konusu olduğunu söyledi. Babacan, sistemin önemli özelliklerinden birinin de vatadaşların birikmiş haklarının Takasbank nezdinde saklanması olduğunu kaydetti. Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 10. Yılı nedeniyle Four Seasons Bosphorus İstanbul'da bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hazine Müşteşarı Halil Çanakçı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Hazine Müşteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, TSB Başkanı Recep Koçak, TSB Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Mete Uğurlu’nun da aralarında bulunduğu emeklilik şirketleri ve sektör temsilcileri katıldı.
‘AK AKÇE’ DEDİĞİMİZ O BİRİKİM KÜLTÜRÜNÜ TOPLUMUMUZDA TEKRAR HAKİM KILABİLMEK
Toplantının açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) 2003 yılının Ekim ayında başladığını belirterek, şunları söyledi: “O dönemde bireysel emeklilik sigorta şirketlerimize lisanslarını vermeye başladık, ilk katılımcıları yeni sistemde yerlerini almaya başladılar. Onuncu yıl dolduğunda 56 yaşlarına ulaştıklarında yaklaşık 7 bin kişinin şu anda bu sistem içinde emeklilik hakkını kazandığını görüyoruz. Önceki uygulamaya baktığımızda sadece yani vergi avantajı sağlanan dönemlere baktığımızda toplam vatandaşlarımızın yani bireysel emeklilik sistemi içerisine giren yüzde 35’inin bu teşvikten yararlandığını görüyorduk. Sistem içindeki vatandaşlarımızın yüzde 65’i herhangi bir  teşvik alamıyordu.  Devlet katkısı yüzde 25 ile beraber artık sistemdeki her bir vatandaşımız çalışsın çalışmasın, mesleği ne olursa olsun bu devlet katkısından, teşvikinden artık istifade etmekte.  Çok daha adil. Kapsayıcı bir modeli bu şekilde başlatmış olduk.  Bu model, çok sayıda vatandaşımız için cezbedici oldu. Bu sistem ile vatandaşlarıın emeklilik dönemindeki refahını arttırmak istedik. Çalışırken, hali vakti yerindeyken, çalıştığının kazandığının belli bir kısmını hem kendileri için, hem çocukları için, torunları için bir kenara koymak. Bir bakıma ‘ak akçe’ dediğimiz o birikim kültürünü toplumumuzda tekrar hakim kılabilmek.” SİSTEMDEKİ SAYIDA 4 MİLYONA YAKLAŞMIŞ DURUMDA
Babacan, yılbaşından bugüne 800 binin üzerinde  vatandaşın BES'e girdiğini ifade ederek, “Geçen yılın  aynı dönemine mukayese edersek iki kattan fazla bir artış söz konusu. Geçen yıl aynı dönemde ki, burada ilk 10 ayı baz alıyoruz, 332 bin kişi sisteme yeni giriş sağlamış. Devlet katkısına geçtikten sonra aynı dönemde 800 bin kişi. Yani iki katının üzerinde bir giriş söz konusu. Artık toplam sistemdeki sayıda 4 milyona yaklaşmış durumda.“ dedi.
“VATADAŞLARIMIZIN BİRİKMİŞ HAKLARI TAKASBANK NEZDİNDE SAKLANIYOR”
Babacan, bu yılki performansın öngörülenin üzerinde ve sevindirici olduğunu vurguyarak, şöyle konuştu:  “Bu sistemin faydalarını uzun vadeli hesap etmemiz gerekiyor. Bu emeklilik fonlarında değişik seçenekler uygulamasında tamamen faizsiz entrümanlara dayalı seçenekler de var. Bu seçeneklerin oluşması sistem başladıktan sonra malesef 4- 5 ay sonra uygulanmaya başlanabildi.  SPK bununla ilgili düzenlenmelerini yaptı. Bir yandan ben uzun vadeli birikim, tasarruf yapayım derken, bir yandan da ben faizli hiçbir enstrümana girmek istemiyorum. Faizli bir şekilde paramı değerlendirmek istemiyorum, diyen vatandaşlarımız için de katılım hesabına dayanan, kira sertifikalarına dayanan, yine Borsaistanbul’da katılım endeksinin içindeki firmaların hisse senetmlerine dayanan fonlar söz konusu. Sistemin önemli özelliklerinden birisi de vatadaşlarımızın birikmiş hakları Takasbank nezdinde saklanıyor. Aslında bireysel emeklilik şirketlerimiz bir aracılık yapmakta. Uzun vadeli bir sistemden bahsediyoruz.  Olur da, Allah korusun, bundan 10 sene sonra, 20 sene sonra , bu şirketlerimizin herhangi bir tanesiyle ilgili bir sıkıntı yaşanması vatandaşlarımızın birikimine herhangi bir zarar vermeyecek.  Bankalara mevduat yatırdığınız zaman bu bankanın kontrolünde rakam. Banka bunu muhtemelen hemen kredi olarak kullandırıyor. Burada sorumlu, muhatap banka. Bireysel emeklilik şirketleri aracılık fonsiyonunu yerine getiriyor. Asıl birikimin saklandığı yer Takasbank. Sistem içerisinde ileride oluşabilecek bir tabloda vatandaşlarımızın birikimi bir bakıma sağlam bir yerde tutulmakta.”
“1 OCAK 2014’DEN İTİBAREN ARTIK PERFORMANSA DAYALI BİR ÜCRETLENDİRME SÖZ KONUSU OLACAK”
Sistemle ilgili önemli bir adımın da 1 Ocak 2014’den itibaren atılacağını söyleyen Babacan, “Fonların performansının arttırılması amacıyla, fonların performansına dayalı bir kesinti uygulaması. Bunu da SPK düzenlemiş durumda.  1 Ocak 2014’den itibaren artık performansa dayalı bir ücretlendirme söz konusu olacak. 2014 yılının BES açısından olumlu bir performansı yüksek bir yıl olarak kayda geçmiş durumda. Biz inanıyoruz ki yakaladığımız bu ivme önümezdeki yılda devam edecek “ dedi. Toplantıda sunulan anketle ilgili de Babacan, sistemin dışındaki vatandaşlarla ilgili anketlerin uygulanması gerektiğini söyleyerek, “Vatandaşlarımız bu sistemden ne kadar haberdar, ne kadarı devlet katkısından haberdar. Bunu da bir ölçmekte ben fayda görüyorum” dedi. Konuşmaların ardından TSB Başkanı Recep Koçak günün anısına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a bir plaket takdim etti.