KARADENİZ Birlik Genel Müdürü Ünal Ersarslan, ayçiçeği üretimin de kuraklık nedeniyle bu yıl üretimin az olmasını beklediklerini belirterek, dünya genelinde bir rekolte düşüşü görülmediği için fiyat artışının olmayabileceğini söyledi.
Karadeniz Birlik Genel Müdürü Ünal Ersarslan, geçen yıl ayçiçeği ürün fiyatının rekoltenin de yüksek olmasına bağlı olarak düştüğünü bu nedenle ekim alanlarının azaldığını bildirdi. Son dönemdeki kuraklığın verimi de düşürmesini tahmin ettiklerini belirten Erarslan, şöyle konuştu:
"Verimin düşük, üretimin de az olduğu yıllarda ürün fiyatı yüksek oluyor. Ancak, ayçiçeğinde sadece Türkiye üretimine bağlı olarak fiyat oluşmuyor. Dünya rekoltesi ve dünya fiyatlarına da bağlı olarak entegre bir durum söz konusu olduğu için Türkiye’de rekolte düşük olmasına rağmen dünya genelinde rekolte düşüklüğü yok. Bu yıl üreticinin hem veriminin düşük olması hem de fiyatın düşük olması gibi bir durumla karşı karşıya kalması mümkün. Yani üreticinin hangi üründen ne kadar para alacağı biraz şansa kaldı. Dolayısı ile bu durum üreticinin ileriye dönük yapacağı hesaplamalarda çok büyük mağduriyetler oluşturuyor. Ayçiçeğinde önemli olan bizim vereceğimiz fiyatın haricinde devletin vereceği destekleme primi çok önemli. Oluşturulacak politikalarla bu destekleme priminin özellikle yağlı tohumda arttırılması gerekiyor."
Karadeniz Birlik'in 36 yıldan bu yana faaliyette olduğunu hatırlatan Erarslan, 30 binin üzerinde üretici ortakları bulunduğunu, geçen yıl ile birlikte her yıl Temmuz ayının ilk cumartesi gününün 'Uluslararası Kooperatifçilik Günü' olarak tanımlandığını kaydederken şöyle dedi:
"Bu kutlamaların kağıt üzerinde kalmasından ziyade gerçek kooperatifçiliğin bilinmesi ve desteklenmesi gerekir. Kooperatifler, tarım politikalarında ve ekonomik geleceğimiz için çok önemli bir yer teşkil etmekte. Yaklaşık 36 yıldır bu çerçevede üreticinin mağdur olmaması için zaman zaman ortaya çıkan bu riskleri de üstlenerek, maliyetleri üstlenerek üreticimize hizmet etmeye gayret gösteriyoruz." 
İhracat yapan bir kooperatif olmadıklarını söyleyen Ünal Ersarslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İhracat yapacak herhangi bir firmanın olması halinde karşılamamız söz konusu olur. İhracata yönelik bir satış kapasitesine henüz ulaşmış değiliz. Bizim şuandaki amacımız mevcut üreticimizin ayçiçeği ürününü ekiminin devam etmesini sağlamak, bu çerçevede onlara destek verip teşvik etmek. Bu konuda bizim devletten de beklentilerimiz var. Zor zamanlarda özellikle devletin önemli bir destekleme politikası olması lazım. Aksi takdirde zaten 3’te 1’ini ancak karşıladığımız yağlı tohum üretiminin önümüzdeki yıllarda o kadarını bile karşılayamaz duruma düşmemiz halinde çok daha büyük ithalat gerekmekte. Şuanda yağlı tohum ithalatı için 3 milyar dolar gibi büyük bir döviz çıktısı olmakta. Böyle devam edilirse daha da büyük ithalat rakamlarına ulaşmak söz konusudur. Bu da özellikle tarımda yağlı tohum için alarmların çalması anlamına gelir."
FOTOĞRAFLI