AYAKKABI Yaz Fuarı’nın İzmir'de açıldı. Açılışına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağlu, Gaziemir’de yapımı süren Yeni Fuar Alanı’nın temmuz veya ağustos ayından itibaren hizmet vermeye başlayacağını, hedeflerinin yılda 100 fuar düzenlemek olduğunu söyledi.
Ayakkabı Yaz - 35. İzmir Ayakkabı Çanta ve Aksesuar Fuarı, 117’si İzmir’de üretim yapan 3’ü yabancı toplam 155 firmanın katılımıyla açıldı. İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın son anda katılmayacağının bildirildiği açılış törenine Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı katıldı. İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en güzel ve kaliteli ayakkabıları ürettiğini söyledi. Önceki yıllarda ithal edilen bazı ayakkabılarda kullanılan malzemeyi tahlil ettirdiğini, akciğer ve karaciğerde hastalığa neden olan bir tür mantar bulunduğunu belirten Güzel, "Sağlıklız ayakkabılarla ilgili açıklamalar yaptım. Tehdit edildim. Davalar açtılar. Sadece ticari maksatla ülkeye ayakkabı sokanlar hesabını yapsın. Ben Türkiye’de yaşıyorum. Ülkemi, esnafı ve insanların sağlığını düşünürüm" dedi.
'KAYITDIŞI, PAZARLARDA ÖNLENMELİ'
Türkiye’de kayıtdışını en çok körükleyen yerin pazaryerleri olduğunu dile getiren Güzel, "Bırakın ayakkabıyı, neredeyse adam satacaklar. Kayıtdışı pazaryerlerinde vücut buluyor. Mutlaka çeki düzen verilmeli. Esnaf şamar oğlanına dönmesin. Vergisi veriyor ama pazaryerlerinde avantadan para kazanılıyor. Belediyeler bir çözüm bulsun" diye konuştu. Güzel, Ayakkabı Fuarı’nı artık Kültürpark’taki hollerde açmak istemediklerini belirterek, Gaziemir’deki yeni fuar alanının açılmasını istedi. Güzel, ayrıca Oda Başkanlığı’na yine aday olacağını da söyledi.
İTHAL AYAKKABILAR YERLİ ÜRETİCİYE SIKINTI
Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Durmaz da, 2013 Kasım ayına kadar ayakkabı ihracat rakamının 680 milyon dolar, ithalatın ise 950 milyon dolar olduğuna dikkat çekti. Durmaz şunları söyledi:
"Daha fazla ithalat için kaliteli ve standardı olan ürünler imal etmemiz lazım. Firmalar işbirliğiyle ile kapasitelerini arttırmalı. İthalatın artması nedeniyle üreticiler sıkıntı çekiyor. Yerli üreticilerin pazar payının artması için bazı önlemler alınmalı. Belediyeler satış için yer tahisisi yapabilir. AVM’lerde ithal ayakkabı satışı yerli üretimi olumsuz etkiliyor."
YENİ FUAR ALANI BİTİYOR 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir yıl önceki fuara göre katılımcı sayısının 134’den 155’e çıkmasının sevindirici olduğunu belirtti. Kocaoğlu, temmuz ağustos ayları sonrasında fuarları, tamamlanacak Gaziemir’deki Yeni Fuar Alanı’nda gerçekleştireceklerini söyledi. İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş’la da Yeni Fuar Alanı’yla ilgili konuştuklarını belirten Kocaoğlu, "Bize Yeni Fuar Alanı’nda düzenlemek için 100 fuar lazım. Bir Danışma Kurmulu oluşturup bu durumu değerlendireceğiz. İzmir fuarcılığını hakettiği yere getireceğiz" dedi.
Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı ise Vali Mustafa Korkmaz’ın gelmek istemesine karşın acil bir işi nedeniyle katılamadığını söyledi. Taşbaşı, fuarcılığın kente büyük katkısı olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından kurdele kesim töreniyle Ayakkabı Yaz Fuarı açıldı. Kocaoğlu, İTO Başkanı Demirtaş ve sektör temsilcileri stantları dolaştı, ayakkabıları inceledi. Fuar 12 Ocak’a kadar açık kalacak.