ANTALYA ve İzmir'den kar altındaki Avrupa'ya, Noel ve yılbaşı kutlamaları için 40 milyon dal çiçek ve 1 milyon taç gönderildi.
Türkiye'nin toplam kesme çiçek ihracatının yüzde 85'ini karşılayan Antalya ve bu sektörün önemli illerinden İzmir'den, yaklaşan Noel öncesi kesme çiçek üreticileri 40 milyon dal çiçek ve 1 milyon çiçekten yapılma Noel tacından oluşan sevkiyatı tamamladı. Sektör sadece Noel'de kesme çiçek ihracatından 8 milyon dolar, Noel tacından da 1 milyon dolar gelir sağladı. Hıristiyanların 24- 25 Aralık'ta başlayan ve yılbaşıyla devam eden Noel kutlamaları için üretilen kesme çiçek ve çelenk taç ihracatı, bu yıl soğuk geçen havalar nedeniyle geçen yıla göre yüzde 20 oranında düşüş gösterdi.
48 ÜLKEYE İHRACAT
Avrupa'nın 48 ülkesinde Noel'in bu yıl da Antalya ve İzmir'den giden çiçeklerle kutlanacağını belirten Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, bütün sevkiyatların bir hafta içinde tamamlandığını söyledi.
Geçen yıl ile bu yılki rekolteyi karşılaştıran Bağdatlıoğlu, şunları kaydetti:
"Geçen yıl bu dönemde yaklaşık 10 milyon dolarlık, 50 milyon dal olarak 48 ülkeye ihracatımız vardı. Bu yıl iklimsel olarak yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ihracat yaklaşık 10 milyon dal azaldı. Yine de başarılı bir sezon geçti. Bu dönem 48 ülkeye 8 milyon dolarlık ihracat yapıldı."
KIRMIZI VE BORDO İSTENİYOR
İngiltere, Hollanda, Almanya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Rusya, Ukrayna ve Romanya'ya da çiçek gönderildiğini anlatan Başkan Bağdatlıoğlu, başta karanfil olmak üzere gerbera, yeşillikler, ranunculus (düğün çiçeği), lisyantus türü çiçekler gönderildiğini, en çok talep edilen renklerinse satışların yüzde 70'ini oluşturan kırmızı ve bordo olduğunu dile getirdi.
1 MİLYON KAPI VE SOFRA SÜSÜ
Bağdatlıoğlu, bu yıl evlerin kapılarına ve yemek masalarında içine mum konularak kullanılan Noel süsü taçlardan da 1 milyon ihracat yapıldığını kaydetti. Bağdatlıoğlu, çelenk süslemelerinde okaliptüs, dağ çileği, Amerikan sarmaşığı, ateş dikeni, fosfor, ay ışığı, kızılcık, çam kozalağı, Akseki kozalağı, süs narı gibi bitkilerin kullanıldığını söyledi.