AVRASYA bölgesi ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin artırılması amacıyla düzenlenen Avrasya İşadamları Forumu 30 ülkeden 300 işadamının katılımıyla bugün Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde başladı.
Gebze Belediyesi Kent Meydanı Kongre Salonu'nda bugün başlayan ve 15 Aralık'a kadar sürecek Özerk Gagavuzya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Makedonya Devlet Bakanı  Hadi Nezir, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Vekili Ahmad Dost Hoseini, Romanya Perlemantosu Senatörü Marian Vasiliev, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İstanbul Milletvekili ve Uluslararsı Karadeniz Hazar İşbirliği Vakfı Genel Başkanı Dr. İsmail Safi, Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Janseyit Tüymebayev ile sanayici ve işadamları katıldı.
YATIRIM YAPAN İŞADAMLARI 5 YIL VERGİ ÖDEMEYECEKLER
Özerk Gagavuzya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal yaptığı konuşmada Türk işadamlarını yatırım yapmaya beklediklerini söyledi. Gagavuzya'nın küçük bir devlet olduğunu belirten Mihail Formuzal, ülkelerinde Gagavuz, Moldovya ve Rusca konuşulduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Gagavuzya da işadamlarına çok destek veririz. Yapılan tüm forumlara da katılıyoruz. Türkiye'den bize gelecek işadamlarına çok destek vereceğiz. Ülkemizde sanayi üretimi yapacak sanayiciler 5 yıl vergi ödemeyecekler. Gagavuzya'ya işadamlarını bekliyoruz. Biz kendimize dost arıyoruz.  Bizim kan kardeşlerimiz Türkiye'de. Bizi unutmayınız. Bu form çok önemli ve daha fazla yapılırsa bizim güncel sorunlarımıza cevap verecek.  Biz mallarımızı hem Rusya'ya gönderebiliyoruz. Avrupa Birliği'nin de komşusuyuz. Bizim ülkemizdeki üretilen malları hem Rusya hemde diğer ülkelere gönderebilirsiniz. Türkiye dinamik ve gelişen bir ülke. Ekonomisi çok güçlü. Biz küçük bir ülkeyiz ve politik süreçleri etkileyemiyoruz. Şu an Avrupa Birliği kendi ihracatından fazla üretiyor. Bunu satmak için başka pazarlar arıyor. Türk dünyası bu yüzden çok dikkatli olmalıdır. Ortak çıkarlarımızı birleştirebiliriz."
TÜRKİYE'NİN GÜÇLÜ BİR DEVLET OLDUĞUNU BİLİYORUZ
Türkiye'nin başarılı ve işbirlik kurma konusunda güvendiklerini belirten Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar konuşmasında, şöyle konuştu:
"Kosova'dan geliyorum ve biz bir bakan olarak devletimizin kalkınması, güçlenmesi bizim için ilk işimiz oluyor. Türkiye'nin başarısı bizim başarımız, Türkiye'nin sorunları bizim sorunlarımız oluyor. Türkiye'nin güçlü bir devlet olduğunu biliyoruz. Ekonomide lider konuma gelmesi bizi mutlu ediyor. Enerjiye döndüğümüzde eksiklik görülüyor. Bu eksiklikleri kapatmak için daha çok bir araya gelmemiz gerekiyor. Türkiye'nin başarılı ve işbirlik kurma konusunda güveniyoruz."
"SIFIR GÜMRÜKLE İHRACAT YAPABİLİRSİNİZ"
Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Türk sanayici ve işadamlarını Makedonya'da görmek istiklerini söyledi. Nezir, Balkanlar'ın çok hassas bir bölge olduğunu, 2009 yılında yapılan forumda da Türkiye'ye gelip ve yatırım yapmaları çağrısında bulunduğunu anlatırken, "Birçok firma yatırım yaptı. Makedonya'da 100'ün üzerinde Türk şirket bulunuyor. Makedonya birçok ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzalamıştır. Hükümetimizin verdiği yerler 10 yıl vergiden muaf. Tüm Avrupa ülkeleri ile ihracat yaptığınızda sıfır gümrükle ihracat yapabilirsiniz. 2014 yılında tekrar Türkiye'ye gelip çeşitli şehirlerde gelin Makedonya'ya yatırım yapın diyeceğiz" dedi.
VALİ ERCAN TOPACA "TİCARİ ALIŞVERİŞE HER ZAMAN AÇIĞIZ"
Ülkeler arası ticari alışverişe her zaman açık olduklarını söyleyen Kocaeli Valisi Ercan Topaca da 30 değişik ülkeden sanayici ve işadamının bir araya geldiği kültürlerin birleştiği işbirliğinin bu toplantı sonucunda aramızda doruga çıkmasını bekledikleri güzel bir beraberlik içerisinde olduklarını söyledi. Vali Topaca, şöyle devam etti:
"Komşularımızla aslında çok uzak değiliz. Sadece coğrafi yakınlık yok. Aynı zamanda tarihten kaynaklanan yakınlığımız var. Sizlerle ortak alışveriş, ortak yatırımlar yapıyoruz. Ama bunlar yeterli değil. Bu coğrafyanın çok daha fazla işbirliğine açık potansiyeli var. Bu potansiyeli daha fazla açığa çıkartıp daha fazla birbirimizin gücünden faydalanmak istiyoruz. Biz her türlü ticari alışverişe açığız. İşbirliğimizi daha da güçlendirip, ortak yatırımlarımızı daha arttırabiliriz bu sizin ve bizim ülkemizde de olur."
"İŞADAMLARIMIZLA UYUMLU ÇALIŞIYORUZ"
Avrasya Formu'nun ülkeler arasında ticareti arttıracağını söyleyen  Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da konuşmasında Kocaeli'nde ve özellikle Gebze bölgesinde Bilişim Vadisi arge çalışmalarını hatırlattı. Karaosmanoğlu, işadamlarıyla uyum içersinde çalıştıklarını anlatırken, "Önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Yerel yönetici ve işadamların önünü açacak çalışmalar yapması çok önemlidir. Tüm işadamlarını başımızın tacı olarak görüyoruz. Ülkeler arasında ticaretimiz, kardeşliğimiz artacak" dedi. 
Kocaeli Valisi Ercan Topaca açılış konuşmaları ardından Özerk Gagavuzya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar'a günün anısına plaket verdi.