GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısında, AVM'lere ticari alanlarının yüzde 5'i kadar yöresel ürün satış bölümü, yüzde 1'i kadar da geleneksel sanatların sergilenebileceği alan zorunluluğu öngörülüyor.
AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Türkiye'de Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı'na ilişkin bilgi verirken tasarıda esnafı, yöresel ürünleri, hem de geleneksel sanatları koruyacak unsurlar olduğunu belirtti. Badak, "Bu kanunla, alışveriş merkezlerinin toplam ticari alanlarının yüzde 5'i kadar bir alanı yöresel ürünlerin satışına ayırması zorunlu olacak. 2014 meclis faaliyet dönemi bitmeden Temmuza kadar yasa çıkabilir" dedi.
Geleneksel, yöresel sanatların, kültürel değerlerin sergilenebilmesi için de AVM'lerin toplam ticari alanının yüzde 1'i kadar yer ayırmasının da zorunlu olacağını aktaran Sadık Badak, şöyle dedi:
"Bu kanunla yapılacak düzenlemede, mevcutların buna nasıl uyum sağlayacağına dair bir düzenleme de öngörülüyor. Tasarı mevcut AVM'leri de kapsıyor ve henüz bakanlıkta geliştirilme aşamasında. Tamamlandıktan sonra Bakanlar Kurulu'na gidecek. Bakanlar Kurulu meclise sevk edecek ve komisyonlarda görüşülüp TBMM genel kuruluna gelecek. 2014 meclis faaliyet dönemi bitmeden Temmuza kadar yasa çıkabilir."
TİCARİ STRATEJİK PLAN ZORUNLULUĞU
Badak, tasarıya göre her il ve ilçenin bir ticari stratejik plan hazırlamasının da zorunlu hale getirileceğini kaydetti. Badak, şöyle konuştu:
"Vali başkanlığında esnaf, ticaret odaları, belediyeler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla, meslek odalarının olduğu bir komiteyle ticari stratejik planların hazırlanması öngörülüyor. İşyerleri de o planlar doğrultusunda açılacak. Dolayısıyla AVM'lere de o planlar doğrultusunda karar verilecek. İhtiyaç varsa o plana göre 'evet' denecek. Bu planlara da yerel yönetim ve dinamikleri birlikte karar verecek" dedi.