İSTANBUL, 28 Mayıs () - Alışveriş merkezlerindeki perakende satışları ölçen "AVM Ciro Endeksi" Nisan ayında yüzde 5.3 arttı. Bu artış üzerinde en büyük etkiyi, yeni sezonlukların vitrinlere çıkmasıyla yüzde 9.0 yükselen hazır giyim sektöründeki satışlar yaptı.

Akademetre Research ve Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği'nin (AYD)  hazırladığı AVM Endeksi Nisan verilerine göre, AVM Ciro Endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.3 artarak 138 puana yükseldi.

AYD Başkanı Hulusi Belgü, Nisan ayının yeni sezon ürünlerinin piyasaya çıktığı bir dönem olduğunu belirterek, "Özellikle en büyük ciro artışının giyim kategorisinde yaşanmış olması tüketicinin sezon ürünlerine yöneldiğini gösteriyor" dedi.

Belgü, teknoloji kategorisinde de yüzde 2.0'lik artış yaşandığına işaret ederek, "Elektronik eşya satışında kredi kartına taksit sınırlamasının yürürlüğe girdiği Şubat ayında ve Mart ayında düşüş kaydeden teknoloji kategorisi cirolarının Nisan ayından itibaren tekrar artışa geçtiğini görüyoruz" diye ekledi.

En büyük ciro artışının yüzde 9.0 ile hazır giyimde yaşandığı gerçekleşirken, bu ürünleri yüzde 7.0 artışla yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, sinema, kuyum, kişisel bakım ve kozmetik mağazalarından oluşan diğer alanların ciroları izledi.

AVM'lerde, ayakkabı-çanta satışlarından elde edilen ciro yüzde 4.0, teknoloji ve elektrikli eşya ile yiyecek ciroları da yüzde 2.0 artarken, hipermarket cirolarında ise Nisan ayında değişim yaşanmadı..

AVM'lerdeki kiralanabilir alan başına düşen cirolar İstanbul'da 656 lira, Anadolu'da 495 lira ve Türkiye ortalamasında ise 553 lira olarak gerçekleşti. AVM ziyaretçi sayı endeksi ise, Nisan'da bir önceki yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 1.1 artış gösterdi.

(OSS)