ISPARTA'da, Sidre 2000 İlköğretim Okulu Müzik Kulübü tarafından geliri engellilerin yararına kullanılmak üzere 'Temiz Çevre, Engelsiz Hayat' projesi kapsamında atık yağ toplama kampanyası başlatıldı.

Sidre 2000 İlköğretim Okulu, çevre kirliliğinin önlenmesi ve engellilere destek vermek için hazırladığı projeyi hayata geçirdi. Okulun müzik kulübü tarafından hazırlanan 'Temiz Çevre, Engelsiz Hayat' projesiyle toplanan atık yağlardan elde edilecek gelir engellilerin yararına kullanılacak. Proje sorumlusu müzik öğretmeni Ebru Neşe Yüksel, en fazla atık yağ getirene, getirdiği yağın yarısı kadar sıvı yağ hediye ettiklerini söyledi. Şu ana kadar 10 litre atık yağ topladıklarını kaydeden Yüksel, öğrencilerin evlerinde kullanılan atık yağları okuldaki 'atık yağ bidonu'na koyarak kampanyaya destek verdiğini belirtti.

ENGELLİLERE YARDIM EDİLECEK

Ülke genelinde çalışma yapan ve tüm atık yağları toplayan Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TÜÇEV) ile irtibata geçerek atık yağı teslim edeceklerini anlatan Yüksel, atık yağdan biodizel yakıt elde edildiğini söyledi. Elde edilen gelirin engellilerin ihtiyaçlarının karşılanacağını vurgulayan Yüksel, "Kampanya ile atık yağların toprağa, içme suyuna karışmasına engel oluyoruz. Vatandaşlardan destek bekliyoruz. Bir yandan çevreyi koruyacağız, bir yandan da elde edilen gelirle engelliler için sandalye, protez ve işitme cihazı alınacak" dedi.

ATIK YAĞIN ZARARLARI

Atık yağın çevreye verdiği zararlar hakkında bilgiler veren Yüksel, "1 litre atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor. Toksit özelliğe sahip atık yağlar yeraltı sularına karışarak kısıtlı olan temiz su kaynaklarını içilemez hale getiriyor. Atık bitkisel yağların çöpe atılması durumunda ise yağmur sularıyla karışarak toprağa sızıyor. Yeraltı sularıyla nehirlere, göllere ve denizlere ulaşan atık bitkisel yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar veriyor. Bunun yanından lavaboya dökülen yağlar, kanalizasyon sistemini tahrip ediyor. Yoğun yağışlarda taşkın ve sel olmasının en büyük sebeplerinden olarak gösteriliyor" dedi. (FOTOĞRAFLI)