İSTANBUL, 16 Haziran () - DEVA Holding’in astım ve KOAH tedavilerinde kullanılan ilaçlar için yeni inhaler tesisi, Çerkezköy’de açıldı.

DEVA Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Haas, ağırlıklı olarak iç piyasaya üretim yapacak fabrikadan ihracat yapmak için 40 ülkede ruhsatlandırma çalışmalarına başlandığını açıkladı.

DEVA, inhaler ürünlerde başta Afrika olmak üzere, Uzak Doğu, Balkanlar ve Orta Doğu ülkelerini kapsayan yaklaşık 15 ülkeyle, solid onkolitik ürünler için ABD, Yeni Zelanda ve Avrupa, Afrika ve Balkan ülkeleri yoğunlukta olmak üzere 20 ülkeyle ruhsatlandırma çalışmaları başlattı. İnhaler ürünlerin Avrupa ve ABD pazarına başvuruları için çalışmalar halen devam ediyor. DEVA’nın Avrupa Birliği GMP belgeli tesislerinde üretilen ilaçlar bugün dünyanın 18 ülkesine ihraç ediliyor ve 40’ın üzerinde ülkede ruhsatlandırma faaliyetleri devam ediyor.

Açılış töreninde konuşan DEVA Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Philipp Haas, yeni tesislerinin yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa ve Amerika’daki ruhsatlandırma koşullarını sağlayacak modernlikte tasarlandığını belirterek, "DEVA olarak faaliyete geçecek yeni tesisimizde astım ve KOAH hastalıklarının tedavisinde kullanılacak ürünler üreteceğiz" dedi.

Haas, DEVA ArGe’nin 170 bilim adamı çalışanı ile ilaç sektöründeki en büyük ArGe merkezi ve en büyük yatırım olduğunu aktarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni İnhaler tesisi, son 7 yılda gerçekleştirdiğimiz birçok projeden sadece biridir. Deva Holding, son 7 yılda yaklaşık 500 milyon lira yatırım yaptı. Şu an üzerinde durduğunuz alan Farmasötik konusunda Avrupa’nın son 10 yıldaki en büyük yatırımıdır. Ayrıca Türkiye’de bu alandaki en büyük doğrudan yabancı yatırımıdır. Bu sene bütün tesislerimiz Alman Sağlık Bakanlığı denetiminden başarıyla geçerek Avrupa Birliği onayını almıştır. Dünya çapında artan hava kirliliği nedeniyle solunum yolu hastalıklarında inhalasyon ürünlerine daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yeni inhaler tesisinde üreteceği ürünlerle artan ihtiyaca cevap vermek için hazır olcak."

HEDEF ABD VE AVRUPA PAZARI
Yeni tesisin öncelikli olarak Türkiye pazarı için üretim yapacağının altını çizen Haas, "Tesisimiz aynı zamanda dünya pazarına ihraç edilecek ürün imalatına imkân veren mükemmeliyete de sahiptir" dedi.

Philipp Haas, yapılan tahminlere göre, dünya ilaç sektöründe İnhaler pazarının 2018 yılında yaklaşık 60 milyar dolara ulaşacağını ve yüzde 40’la en büyük talebin yine ABD’den geleceğinin altını çizerek asıl ihracat hedeflerinin ABD ve Avrupa pazarları olduğunu vurguladı.

TESİS HAKKINDA
Toplam maliyeti yaklaşık 15 milyon lira olan tesiste, astım ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastalıklarının tedavisinde kullanılacak ilaçlar üretilecek. DEVA'nın dünya standartlarındaki Çerkezköy İnhaler Tesislerinde 21 üretim personeli ve Inhaler ürün geliştirmelerinde 10 Ar-Ge personeli görev alacak. Yaklaşık 100 kişiye istihdam sağlanacak. 2013 yılında ihracatını yüzde 38 artıran DEVA, özellikle İnhaler gibi fark yaratan ürünlerin ihracatına başlamasıyla birlikte bu yıl daha da büyük bir ihracat artışı gerçekleştirmeyi hedefliyor.