Cavit AKGÜN/MUĞLA, () - MUĞLA'da, 4 bin 500 üyesi bulunan Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, ayçiçeği, çam ve çiçek balları üreticilerine, ellerindeki balları geçen yılki fiyattan satmama çağrısında bulundu. Şahin, üreticinin bankaya olan borcunu bilen bazı tüccarların bunu fırsatçılığa çevirdiğini ileri sürdü.
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), marketlerdeki bal fiyatına isyan etti. Bal üreticileri, maliyetleri son dört yılda yaklaşık yüzde 35 artmasına rağmen satış fiyatlarında değişiklik olmadığına dikkat çekti. Maliyetine kilosu 8 liraya toptancıya sattıkları balın, market raflarında 15 ile 30 lira arasında olmasına tepki gösterdi.
MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, butik ballarda fiyatların, yöreye göre değişmekle birlikte ortalama üretici maliyetinin 7.5-8 lira olduğunu belirtip, "Market raflarında balların 15-30 lira gibi bir fiyatla satılmasının izahı, birilerinin tüketiciyi kandırmasıdır" dedi.
Bu yıl arıcılık sektöründe hava şartları sebebiyle bölgeler arası büyük farklar olduğunu dile getiren Şahin, "Yağışlar bu sene çok zamansız oldu. Bölgesel olarak verim farklılıkları da yaşanacaktır. Geçen yılki kadar olmasa bile bu yıl ülkemizin yiyebileceği kadar çiçek balı olacaktır. Çiçek balında yüzde 10-15 oranında bir düşüş yaşanacaktır. Çam balında ise hava şartları iyi gidiyor. Bu ay aynı şekilde devam ederse Türkiye'nin çam balı ihtiyacını karşıladığımız gibi ihraç edebilecek potansiyele yaklaşmış oluruz. Geçen yıl 20-25 bin ton arasında çam balı üretimi gerçekleştirmiştik, bu yıl bunun 25 bin tona çıkacağını tahmin ediyoruz" dedi.
'KİMSE ENDİŞE ETMESİN BAL SIKINTISI YAŞANMAZ"
Bal üretimi yapan ve doğal bitki varlığının dörtte üçünün döllenmesini sağlayan arılarının ekonomiye katkısının, bal değerinin 200 katı olduğuna dikkat çeken Şahin, "Zor şartları olan arıcılar evinden ayrı, dağlarda ayrı üretim yapıyor ancak bal tüccarları, bu işler çok kolaymış gibi fiyat düşürmek için yalan yanlış beyanlarda bulunuyor. Yetkisiz ve bilgisiz kişilere verdirilen beyanların arkasında ne gibi ticari gerekçelerin yattığını bilemeyiz, ancak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar, Türk arıcılığına zarar veriyor. Hiç kimse endişe etmesin, bal sıkıntısı yaşanmaz. Şunu özellikle belirtmek istiyorum, bal piyasasında fiyatları aşağıya çekebilmek adına her türlü ayak oyunları oynanıyor. Köylere, yaylalara arıcılarımızın yanına giden toptancıların, 'Türkiye'de bal yok, ithal edilecek' gibi söylemlerine kanılmamasını gerekiyor. Arıcılarımız, ürettikleri balı hemen satmasın, direnç göstersinler. Fırsatçılara fırsat tanımasınlar" diye konuştu.
"MALİYETLER ARTTI BALIN FİYATI AYNI"
Şahin, üretim maliyetlerinde geçen yıla göre yüzde 21 artış olduğunu da vurgulayarak, "Kış beslenmesinde kristal toz şeker kullanıyoruz. Toz şekerin dört yıl önceki fiyatıyla bugünkü arasında yüzde 30 ila 35'lere varan fark var. Mazot, nakliye, işçilik maliyetlerinde büyük artışlar yaşandı fakat bizim bir teneke balın piyasa arzına baktığımız zaman dört yıl önce neyse bugün de aynı. Sektörümüz her geçen gün kan kaybediyor. Bunun için üretime bir şekilde destek verilmesi gerekiyor. Üreticinin içi kan ağlıyor. 1 kilogram balın maliyeti 7,5-8 lira olmasına rağmen toptan 8 liraya satamıyoruz. Bir de üreticiden alınan balın fiyatı ile market fiyatları arasında uçurumlar olduğunu yıllardır dillendirmemize rağmen konuyu ele alan bir mercinin olmaması, biz üreticileri son derece yaralamaktadır. Bu fiyat dengesizliği, üretici ve tüketici adına isyanımızdır" diye tepki gösterdi.

FOTOĞRAFLI