AĞRI, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Iğdır ve Kars'ta toplam 815 bin aboneye eletirik dağıtımını yapan Aras Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (ARAS EDAŞ) Genel Müdürü Abdulkadir Köker, kaçak elektrik kullananların parasını dolaylı olarak diğer abonelerin ödediğini söyledi. Köker, "Sokakta akan suyun parası kimden gidiyor? Bizim ödeğimiz verginin içinde. O parayı biz dolaylı da olsa ödüyoruz. Bir havuz gibi düşünün. O havuzda enerji üretiliyor ve birim maliyetler oluşturuluyor. Maliyetler 85 milyon insana pay ediliyor" dedi.
Palandöken'deki Polat Renaissance Otel'de basın mensuplarıyla biraraya gelen ARAS EDAŞ Genel Müdürü Abdulkadir Köker, 7 ilde 815 bin aboneye elektrik dağıtımı yaptıklarını belirtti. Şebeke iyileştirilme, teknolojik altyapı, kalite arzı ve müşteri memnuniyeti konularında gelişmeler için 120 milyon lira yatırım yapmayı hedefledilerini anlatan Abdulkadir Köker, Avrupa standartlarında bir dünya kuruluşu olmayı hedeflediklerini bildirdi. Abdulkadir Köker, faturalarda yer alan kayıp kaçak bölümünün vatandaşlar tarafından yanlış algılandığını belirterek şunları söyledi:
"Kayıp-kaçak bölümünde fatura bedelinin yüzde 8'i var. Oradaki yüzde 8'lik kayıp trafo merkezlerinde, hatlarda oluşur. En çok buralarda kayıplar meydana gelir. Enerji kayıpları dediğimiz mühendislik hesaplarında değerlendirilen kayıtlar vardır. Vatandaşın, hepimizin ödediği oradaki kayıp- kaçak. Ama diğer yandan işte Güneydoğu'da yüzde 90'lara, başka yerlerde şu kadar yüzdelere varan diğer kayıp- kaçaklar bize direk olarak yansıltımıyor. Mesela sokakta akan suyun parası kimden gidiyor? Dolaylı da olsa bizden gidiyor. Çünkü biz bir vergi ödüyoruz. O verginin içinde o parayı biz dolaylı olarak ödüyoruz. Buradakiler aynen dolaylı şekilde. Bir havuz gibi düşünün. Buranın bir enerji üretimi var. O havuzda enerji üretiliyor, orada birim maliyetler oluşturuluyor. Birim maliyetler 85 milyon insana pay ediliyor. Ödemediği zaman birim maliyet yükselmiş oluyor. Burada vatandaşlık bilincini geliştirmemiz gerekiyor. Biz önce dürüst olacağız. Yani arkadaşımızı şikayet etmek eksiklik değil fazlalıktır ve vatandaşlık bilincidir. Hak korumadır. Önce kendi hakkını sonra devletin hakkını. 'Yan komşumuz kaçak kullanıyor ben şikayet edemem. Şirket gelsin, bulsun' diyorlar. Çok yanlış bir görüş. Siz söyleyeceksiniz. Çünkü onun harcadığı enerjinin parası tüm Türkiye'den çıkıyor. Bu yüzden toplum bilinci oluşturmak gerekiyor. Bu da eğitimle, sizlerle olacak."
'KAÇAK OLARAK AHIRINI ISITAN İNSANLAR VAR. YAZIK, GÜNAH'
Kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek için çalışmalara başladıklarını söyleyen Abdulkadir Köker şöyle konuştu:
"Herkes elektrik kullanıyorsa ödeyecek. Ona göre tasarruf etmesi gerekiyorsa edecek. Bununla ilgili çalışmalara sayaçları değiştirerek başladık. Özellikle kırsal kesimdeki sayaçları dışarıya alacığız. Dışarıya aldığımız zaman kontrol bizde olacak. Kilitli kabinler içerisinde 'box' dediğimiz kutulara alacağız. Bu şekilde onların kontrolünü sağlayacağız. Bir köyde 20 ev varsa ne kadar kilovatsaat enerji tükettiğini, ne kadar kurulu güce ihtiyacı olduğunu hesaplıyoruz. Bütün sistemi onun üzerine kuruyoruz. Ama sonra bakıyorsunuz ki sizin planlamanızın 10 katına çıkıyor, trafonuz yanıyor. Ahırlarını ısıtan insanlardan bahsediliyor. E yazık günah. Bunun açıklaması ne insanı değerlerle ne de inançla ifade edilebilir. Siz bir yerlerden çalıyorsunuz. Ha gitmiş fırından ekmek çalmışsınız, ha marketten bir ürün çalmışsınız, ha devletin ya da vatandaşın şirketin sattığı enerjiyi çalmışsınız. Hiçbir farkı yok. İnanç anlamında da bu işin karşılığının haram olduğunu ifade etmemiz lazım."