ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde 17 yıldır terzilik yapan Ali İhsan Arslan, ilçenin yöresel kıyafeti Alanya şalvarının yapıldığı 'Arap Kızı' adlı ince dökümlü kumaşın patentini alarak markalaştırdı.
'Alaiye Şalvar' adlı mağazasında ilçenin yöresel kıyafetlerini dikip satan 39 yaşındaki Ali İhsan Arslan'ın, 8 Ağustos 2012'de ilçenin yöresel kıyafeti olan Alanya şalvarının yapıldığı 'Arap Kızı' adlı kumaşa 'Marka Tescil Belgesi' almak için Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvuru onaylandı.
Alanya'nın sıcak ikliminden dolayı şalvar dikiminde tercih edilen 'Arap Kızı' kumaşı, 2 Ekim 2013 tarihinden itibaren 10 yıl süreyle tescil edildi. Halk arasında 100 yılı aşkın süredir 'Arap Kızı' olarak bilinen ince dökümlü siyah kumaştan yapılan şalvarlar, genellikle köylerde ve yaylalarda yaşayanlardan rağbet görüyor. Hafif olmasıyla da dikkat çeken 'Arap Kızı' kumaşından yapılan ortalama boyda bir şalvarın ağırlığı 300 gramı geçmiyor.
Terzi Ali İhsan Arslan, hammaddesi kavak ağacı olan 'Arap Kızı' kumaşının kışın sıcak, yazın serin tutma özelliğiyle klima etkisine sahip olduğunu söyledi. Alanya şalvarının yayla ve köylerde yaygın şekilde kullanıldığını belirten Arslan, "Kumaşı özel olarak Bursa'da ürettiriyorum. Kavak ağacının işlenerek ip haline getirilmesiyle elde ediliyor" dedi.
AVRUPA'YA ŞALVAR GÖNDERİYOR
Alanya'nın yöresel kıyafetini marka haline getirerek dünyaya tanıtmakta kararlı olduğunu dile getiren Arslan, "1996 yılından beri şalvar dikip satıyorum. Bugüne kadar Fransa'dan Almanya'ya birçok Avrupa ülkesinden sipariş aldım. Yöresel kıyafetimiz şalvar, 6 köşeli kasket, yelek, ipek gömlek, ipek kuşak, yumurta topuk ayakkabı ve köstekli saatten oluşuyor. Daha önce Alanya şalvarının da patentini alarak markalaştırmıştım" diye konuştu.
MÜŞTERİ DE MEMNUN
Arslan'ın müşterilerinden Çamlıca Köyü'nde oturan lokanta işletmecisi 25 yaşındaki Ali Ünalan da, "Arap Kızı kumaşından yılda 3- 4 şalvar diktiriyorum. Yazın serin, kışın sıcak tutuyor. Gayet memnunum"dedi.