ORDU Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, 10 yıldan bu yana Suudi Arabistan'a bal satamadıklarını, "Arabistan'a yaptığı ziyaretle yeniden ihracata başladık. Bir yılda bir ton bal ihraç ettik. Bu rakamı önümüzdeki yıllarda daha da artıracağız" dedi.
Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Türkiye'nin yıllık ortalama bal üretim rekoltesinin 94 bin ton olduğunu, bunun yılda 2 bin tonunun ihracat yapıldığını söyledi. 600 bin arı kolonisinde 5 bine yakın Ordulu gezginci arıcının 24 bin ton bal üretimiyle Türkiye balının 4'te 1'ini ürettiğini söyleyen Necati Aydın, Suudi Arabistan'a ihracat edilen petekli balın yüzde 80'ini de Ordulu gezginci arıcıların karşıladığını kaydetti. 10 yıl önce Türkiye'nin yıllık bal ihracatının 18 bin ton civarındayken çeşitli nedenlerden dolayı 2 bin tona kadar gerilediğini belirten Aydın, şöyle dedi:
"Türkiye 10 yıl önce 65 bin ton civarında bal üretimi yapıp bunun 18 bin tonunu ihraç ediyordu. İhracatın 8 bin tonu sadece Suudi Arabistan'a yapılıyordu. Ancak Suudi Arabistan çeşitli sebeplerden dolayı bizden bal ithalatını kesti. 10 yıldır bal ihraç edemiyorduk. Arıcılar Birliği olarak Arabistan'a gittik ve yaptığımız görüşmelerle bal ihracatını yeniden sağladık. Türkiye'den yeniden bal almaya başladılar. Arabistan balın büyük bölümünü Arjantin ve Almanya'dan ithal ediyor. Yıllık 10 bin ton civarında bal tüketiyor. Bunun 9 bin tonunu ithal ediyor. Türkiye'den Arabistan'a 1 yıl önce yaklaşık bin ton civarında bal ihraç ettik. İnşallah bu rakam önümüzdeki birkaç yıl içinde 2-3 katına çıkacak. Türkiye olarak bu pastanın içine gireceğiz."
ORDULU GEZGİNCİ ARICILARIN PAYI BÜYÜK
Suudi Arabistan'ın Türkiye'den sadece petekli bal aldığını ifade eden Necati Aydın, şöyle konuştu:
"Suudi Arabistan şuanda Türkiye'den sadece petekli bal alıyor, süzme bal almaya henüz başlamadı. Arabistan'a verilen baldaki payın yüzde 80'i Ordulu gezginci arıcılara ait. Petekli balın tamamına yakınını Ordulu ve Sivaslı arıcılar üretiyor. Türkiye'nin çeşitli illerinde Ordulu gezginci arıcıların ürettiği petekli bal miktarı 16 bin ton civarında bulunuyor. İnşallah ihracatımız arttıkça bu oran dahada yükselecek."

FOTOĞRAFLI