TÜRKİYE'nin meyve ve sebze ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sini karşılayan Antalya, 2013 yılında 550 milyon dolara ulaşan tarımsal ihracat gelirini 2014'te yüzde 20 artırmayı hedefledi.
Antalya'nın toptancı hallerinden yılda yaklaşık 25 milyon ton meyve ve sebze ihraç ediliyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali başta olmak üzere olmak üzere kentte bulunan toplam 25 halden, 2013 yılında 550 milyon dolar ihracat geliri elde edildi. Bölge ihracatında her yıl gelişme kaydedilen Antalya'dan, 2014 yılında yüzde 20'lik bir artışla 660 milyon dolar ihracat geliri hedeflendi.
ANTALYA'DAN 150 ÜLKEYE İHRACAT
Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, birçok ilin yanı sıra 150 ülkeye meyve ve sebze ihracatı yapıldığını söyledi. Firmaların her yıl ihracatı artırmaya yönelik çalışmaları olduğunu belirten Satıcı, "Firmaların büyümesi, üretimdeki artış ve döviz kurlarındaki artış ihracat rakamlarımıza bu yıl da olumlu yansıyacak" dedi.
MOSKOVA SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatında ilk sırada olan Rusya'da, başkent Moskova'daki Pokrovsky Hali'nin geçen yıl kapatılmasının ardından ihracatçıların zor durumda kaldığına dikkati çeken Satıcı, "Yakın bir zamanda Moskova'nın birkaç noktasında hal açılacağını umuyoruz. Beklentimiz bu yönde. Firmalarımız Moskova ve Rusya'nın değişik şehirlerinde ürün pazarlamaya devam ediyor. Sorun kısmen çözüldü. Yeni haller açıldıktan sonra sorun tamamen ortadan kalkacaktır" diye konuştu.
KAMYONCULARI HAKLI BULUYORUZ
Antalyalı nakliyecilerin kontak kapatma eylemini de değerlendiren Satıcı, şunları kaydetti:
"Eylem başlamadan önce kamyoncuların beklentileri göz önüne alınarak, uygun çözüm yolu aranmalıydı. İhracattan ziyade Antalya bölgesinde talep azalacağı için ürün fiyatı düşecek. İstanbul da daha pahalı ürün tüketilecek. 3-4 günlük mağduriyet olacak. İnşallah kamyoncuların beklentileri dikkate alınır ve eylem bir an önce biter. Kamyoncuların taleplerini büyük oranda haklı buluyoruz."
ÜRÜN FİYATLARI DÜŞTÜ
Alanya Sebze Meyve Toptancı Hali Müdürü Halit Parlayüksel de kış aylarında hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olmasının üretimin artmasına ve fiyatların düşmesine yol açtığını dile getirdi. Geçen yıla göre fiyatı düşen başlıca ürünlerin salatalık, domates ve patlıcan olduğunu anlatan Parlayüksel, "Geçen yıl 1.6 lira olan salatalığın kilosu bu yıl 1.5 liraya, 1.5 lira olan domatesin kilosu 1 liraya, 2.2 lira olan patlıcanın kilosu ise 1.8 liraya düştü" dedi.