Yıl içinde rekor üstüne rekor kıran ve Brexit ile 130 liraya kadar çıkarak tarihi zirvesini gören gram altın, yatırımcısına ilk 6 ayda yüzde 23 kâr ettirdi

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2015 yılını 99,54 liradan  kapatan altının gramı, haziran ayını 122,3 liradan tamamladı. Yatırımcısına  böylece yaklaşık yüzde 23 kazandıran gram altın, 2016'nın ilk yarısında da  güvenli liman olma özelliğini sürdürdü.

ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımı, Avrupa Merkez Bankası (ECB)  veJaponya Merkez Bankasından (BoJ) gelen parasal genişleme hamleleri, geçen yıl  piyasalarda dalgalanmaya neden olurken, yaşanan belirsizliklerin 2016'ya  taşınması yatırımcıların altına yönelmesine yol açtı.
 
Yılın ilk yarısında rekor üstüne rekor kıran gram altın, Birleşik  Krallık'ta yapılan referandumda seçmenlerin ülkenin Avrupa Birliği'nden  ayrılmasına karar vermesiyle (Brexit) 130 liraya kadar çıkarak tarihi zirvesini  gördü. Gram altındaki bu yükseliş, Cumhuriyet altını fiyatını 837 liraya, yarım  altın fiyatını 410 liraya, çeyrek altın fiyatını 205 liraya çıkardı.
 
Analistler, gram altında kısa vadede 127 ve 130 liranın önemli direnç  seviyeleri, 115-120 lira seviyelerinin de destek olarak takip edileceğini dile  getiriyor.
 
"Eylül'e kadar sert dalgalanmalar beklemiyoruz"
 
 AA Finans Analisti İslam Memiş, altın fiyatlarının zirveye yaklaşması  nedeniyle yatırımcısının dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Altının ons  fiyatı yükseliş trendine 1.040 dolar, altının gram fiyatı ise 97 liradan  başlamıştı. Altın fiyatlarındaki bu seviyelerin 2015 yılı için dip seviyeler  olduğunu söyleyebiliriz. 2016 yılının yükselişleri bizim beklediğimizden daha  erken gerçekleşti." dedi.
 
 Altının ons  fiyatının 1.358 doları test ederek yatırımcısını  şaşırttığını aktaran Memiş, "Yılın ikinci yarısında ons altının 1.450 dolar ve  gram altının 135 lira seviyeleriyle zirveyi göreceğine inanıyoruz." dedi.
 
 Altın yatırımcılarının ons'ta 1.400 dolar ve üzerinden, gram'da ise  130 lira ve üzerinden satış yapabileceği tavsiyesinde bulunan Memiş, "Eylül ayına  kadar döviz ve altın fiyatlarında yukarı ya da aşağı yönlü sert dalgalanmalar  beklemediğimizi belirtmek isteriz. Eylül ayından sonra döviz ve altın  fiyatlarında yukarı yönlü sert dalgalanmalar görebiliriz. Bu düşüncemizi  destekleyen nedenler; terör ve jeopolitik riskler, Fed'in faiz oyunu ve AB üye  ülkelerinde ekonomik krizler..."
 
Memiş, altının gramında 115 lira seviyesinin altında düşüş  beklemediğini dile getirerek, "Düşüşler 115 lirada sınırlı kalabilir. Bu  fiyatların aşağısında düşüşler beklenmemeli. Özellikle dip fiyatın 117 lira  seviyesi olduğunu hatırlatmakta fayda var. Altının ons fiyatı için bu beklentimiz  1.180 dolar seviyesidir." ifadelerini kullandı.
 
"130 lira seviyesi Brexit sonrası psikolojik seviye olarak  konumlandı"
 
Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk ise altının son 3  yıllık düşüş trendini sonlandırması ile birlikte özelikle gram altında rekor  görüldü ibaresine 2016 yılının başlarından bu yana sıklıkla rastlandığını  belirterek, "Gram altın 2016 yılı içerisinde yatırımcısına yüzde 23 oranında  getiri sağlayarak yatırımcısına en çok kazandıran enstrümanların başında  geliyor." dedi.
 
Öztürk, "2016 yılına başlarken Çin kaynaklı risklerin piyasalarda  yarattığı tedirginlik, Avrupa ve ABD ekonomilerindeki resesyon tehlikesi ve  gerileyen petrol fiyatları dünya genelinde piyasalarda çalkantıya neden olurken,  söz konusu tedirgin ortamda Fed’in 2016 yılı içerisinde faiz artışına gitme  konusunda cesur adım atamayacağı algısı piyasalarda yer edindi." şeklinde  konuştu.
 
İlgili dönemde Fed cephesinden de temkinli ifadelerin gelmesi üzerine  piyasaların dolar tarafında satış yönünde, altın tarafında ise alış yönünde bir  tablo ortaya çıkardığını vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:
 
 "Geçtiğimiz mayıs ayında Fed cephesinde faiz artışına yönelik başlayan  algı yönetimi ile birlikte altında zaman zaman kar realizasyonları görülse de  Brexit kaynaklı endişeler ve referandumdan çıkan ayrılık kararı sonrası altın söz  konusu ortamdan beslenmeyi başardı. Özellikle referandum kararının ortaya çıkması  ile birlikte 130 lira seviyelerini test eden gram altın 120 lira seviyelerinin  üzerinde kalıcılık sağladığı sürece yükseliş için yeterli alana sahip diye  düşünüyoruz. Yükselişlerde kademeli olarak 125 ve 130 lira seviyeleri düşük  maliyetten gram altın bulunduran yatırımcılar için kârın cebe yakışır seviyesi  şeklinde karşımıza çıkmakta. 130 lira seviyesi Brexit sonrası psikolojik seviye  olarak konumlanmış durumda. Halihazırda 122 lira seviyelerinde seyrini sürdüren  gram altında gevşemelerde 115 lira seviyesinin aşağısı ise alım fırsatı olarak  değerlendirilebilir."