Geleneksel finans piyasalarına güvenmeyen yatırımcı için altın hariç alışılmışın dışında alternatifler de bulunuyor. Business Insider, gelenekselyatırım araçları dışında pek bilinmeyen ancak son yıllarda yatırımcısına güvenli liman olmuş bazı varlıkların listesini yaptı.


Neil Armstrong'a ait bir imzanın fiyatı PFC40 İmza Endeksi'ne göre 2000 ile 2013 yılları arasında yüzde 1345 değer kazandı.


Gross da pullara yatırım yapıyor


Tahvil Kralı Bill Gross, 2010 yılındaki bir açık artırmada nadir bulunan pulların hisse senedi piyasasından daha iyi olduğunu söylemişti. Gross'un pullara 100 milyon dolar kadar yatırım yaptığı kaydedildi.



Değerli silahlar ve mühimmat, onları çekici bir yatırım seçeneği yapıyor. Örneğin bir Remington 223 merminin fiyatı 1999-2011 yılları arasında yüzde 224 yükseldi.


Çin seramik sanatının önde gelen üreticisi. Knight Frank Lüks YatırımEndeksi önümüzdeki beş yıl içinde Çin seramiklerinin değerinin yüzde 45 oranında artış göstereceğini öngörüyor. Nisan ayında bir açık artırmada üzerinde bir horozun resmi olan Ming Hanedanı dönemine ait porselen fincan 36 milyon dolara satıldı.


İngiltere merkezli Şarap Yatırım Fonu altın, petrol, FTSE ve Hang Seng endekslerini geride bıraktı. Fon sadece Bordeaux Chateaux şaraplarınayatırım yapıyor. Vatikan, dünyanın en büyük şarap tüketicisi. ABD ise 56. sırada yer alıyor.


Klasik otomobillerin fiyatları son 10 yılda yüzde 456 oranında yükseldi. 1958 model Ferrari 250 GT, Ocak ayında bir müzayedede 8,8 milyon dolara satıldı.


Büyüyen talebin, sınırlı arzın ve düşük bakım maliyetlerinin lüks saatlereyatırım için en önemli nedenler olduğu belirtiliyor. Nadir Rolex ve Patek Philippe modellerinin zamanla değeri artıyor.


Knight Frank Endeksine göre nadir paralar yüzde 22 oranında değer kazandı. Bu paraların enderliği fiyatlarını sağlama alıyor.