Altın, dolardaki düşüş ve tüm dünyada hisse senetlerindeki kayıpların ardından, yatırımcıların metale yönelik refah koruma iştahının artması sonucu, yükselişini ikinci güne taşıdı.


Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı, yüzde 1'i aşan kazançla 1.230 doların üzerini test etti. Altının onsu saat 18:00 itibariyle yüzde 3'ün üzerinde primle 1.229,96 dolardan alıcı buluyor.


Altın 3 faktörden etkilendi!


ALB Menkul Değerler Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, altının bugün üç ana faktörden etkilendiğini söyledi. Erkan, bu faktörleri şöyle sıraladı: "Dün akşam konuşan Atlanta FED Başkanı Lockhart faiz artışı ve sıkılaşma konusunda sabırlı olunması gerektiğini belirtti. Lockhart konuşmasından sonra gerilemeye başlayan dolar endeksi, bugün de değer kaybetmeye devam etti.

Diğer yandan Avrupa’nın oransal anlamda en borçlu ülkesi olan Yunanistan’da erken seçim olacağı haberleriyle beraber yurtdışı borsalarına ciddi satışlar geldi. Hisse senedi piyasalarındaki satışlar da alternatif yatırım aracı olarak altını ön plana çıkardı.


Bir diğer unsur da Hindistan’ın ülkenin iyileşen cari açık durumuna dayanarak altın ithalatına ilişkin sınırlamaları gevşetebileceği haberiydi. Bu da uzun süredir zayıf seyreden Asya talebinin canlanabileceği beklentileri getirdi ve altın bu haberlerle beraber bugün sert şekilde yükseldi."
 

Asıl belirleyici Fed



Bu hafta açıklanacak olan ABD perakende satışlar ve ÜFE verileri ile Çin’den açıklanacak olan sanayi üretimi verilerinin altın üzerinde etkili olmasının beklenebileceğini aktaran Erkan "Asıl belirleyici olacak olan ise Fed’in 17 Aralık’taki kararları olacak. Altında 1208 dolar seviyesi üzeri kısmi yukarı hareket bölgesi olsa da, uzun vadeli trend aşağı yönlü olmaya devam etmektedir.

Altında 1230 seviyesi üzerinde ise 1244 ve 1250 dolar dirençleri hedeflenebilir. Altının 1230 desteğini yeniden aşağı yönlü kırması halinde ise 1222 ve 1215 destekleri izlenecektir" dedi.