Altının gram fiyatı, dolardaki sert düşüş ve ons fiyatının gerilemesiyle 97,50 lira ile son 3,5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Batılı ülkelerin İran ile nükleer müzakerelerde anlaşmaya varması ve Yunanistan'ın kreditörlerle yeni kurtarma paketi konusundaki mütabakatının ardından küresel piyasalarda artan risk iştahı ile altının ons fiyatı 1.153,08 dolara kadar indi. 

Küresel piyasalarda artan risk iştahı TL varlıklara ilgiyi de artırırken, aynı zamanda yurt içinde koalisyon kurulabileceğine ilişkin iyimserlikle dolar/TL son 1,5 ayın en düşüğü olan 2,6278'e geriledi. Hem ons fiyatındaki düşüş hem de dolardaki sert gerilemenin etkisiyle altının gram fiyatı 97,50 liraya düşerek 24 Mart 2015 tarihinden bu yana en düşük seviyeyi gördü. Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın yarın ve perşembe günü Kongre'de yapacağı konuşmaların altının ons fiyatı açısından yakından takip edileceğini belirterek, konuşmaların içeriğinde faiz artırımına ilişkin sinyallerin aranacağını kaydediyor. 

Altının ons fiyatında düşüş eğiliminin devam etmesi durumunda 1.148 doların destek seviyesi olarak takip edileceğini aktaran analistler, Yellen’ın konuşmalarının güvercin tonda olması durumunda ise altına bir miktar alım gelebileceğini ifade ediyor. Altının gram fiyatında ise dolar/TL'deki hareketin belirleyici olmaya devam edeceğini belirten analistler, teknik olarak 100 liranın direnç, 96,70 liranın ise destek olarak takip edileceğini kaydediyor. 

ALTININ ONSU 1140 DOLARI GÖREBİLİR  

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, global piyasalarda Yunanistan konusundaki tedirginliğin ortadan kalkmasıyla oluşan iyimserliğin altın fiyatını etkilediğini belirtti. "Güçlü dolar, düşen petrol fiyatları, Yunanistan konusunun tatlıya bağlanması gibi faktörler üst üste konulunca altın fiyatının gerilememesi için bir sebep yok" diyen Yıldırımtürk, Fed Başkanı Yellen'in yarın Senato'daki sununda faiz artırımına ilişkin bir ipucu gelmediği takdirde fiziki işlemlerin zayıf olduğu altın piyasasında, kaldıraçlı işlemlerdeki spekülatif hareketlerle altın fiyatının mevcut seviyesinde dar aralıkta sıkışık seyrini sürdürebileceğini dile getirdi. 

Yellen’ın söz konusu sunumlarında eylül ayında faiz artırımına ilişkin ipucu gelmesi halinde teknik olarak altın fiyatının kısa vadeli olarak 1.152 -1.157 dolar/ons aralığında kalabileceği öngörüsünü aktaran Yıldırımtürk, altının 1.152 dolar/ons desteğinin aşağı sarkması halinde kademeli olarak ilk etapta 1.140 dolar/ons ve daha sonrasında da 1.120 dolar/ons desteklerinin test edilebileceğini ifade etti. 

Kapalıçarşı Altın Piyasasında 24 ayar altının gram fiyatın 98,40 TL'den güne başladığını belirten Yıldırımtürk, günün geri kalanında 24 ayar altının gramının dolar/ons ve dolar/TL fiyatına duyarlı olarak 97,25-98,50 TL aralığında bir miktar dalgalanabileceğini tahmin ettiğini söyledi.
Altın fiyatlarında büyük düşüş!