Altın, Yunanistan'da kemer sıkma karşıtı partinin seçim zaferi kazanmasının ülkenin eurodan çıkışına neden olmayacağı beklentisi ile birlikte, bu yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi. 

Sabah saatlerinde 1.300 dolara tırmanan altının onsu 1.276 dolara gevşedi. Metal 31 Aralık'tan bu yana en sert düşüşünü göstermeye hazırlanıyor
Frankfurt'ta Commerzbank AG analisti Eugen Weinberg, "Piyasa bir süredir, merkez bankası hareketi ve Yunanistan seçimlerinden kaynaklanan belirsizlikler üzerinde seyrediyordu, bu nedenle, kar satışları görmemiz şaşırtıcı değil," dedi.

ALB Menkul Değerler Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, Yunanistan’da pazar günü yapılan seçimlerde kurtarma ve tasarruf paketlerini tartışmaya açacağını açıklayan Syriza’nın seçimleri kazanması sonrasında piyasalarda oldukça karışık bir seyir gözlemlendiğine dikkati çekerek, altın fiyatlarının da 1.305 direncini kıramadıktan sonra 1275 desteğine doğru geri çekildiğini söyledi.

"Bu durum her ne kadar borsalar bazında küresel piyasalara satışlar getirse de, altının alternatif yatırım aracı olarak öne çıkmasını gerektirecek boyutta bir dalgalanma da görülmemektedir" diyen Erkan, sözlerine şöyle devam etti: 

"Bunda Syriza lideri Alexis Tsipras’ın Yunanistan’ın borçlarını azaltma vebütçe kısıntılarını gevşetmeye yönelik müzakereler yürüteceğinin yanı sıra, ülkeyi de Euro Bölgesi’nde tutma taahhüdünün etkili olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan, altın 1.305 direnci üzerinde bir türlü kalıcılık sağlayamamakla birlikte, oluşan çift tepe formasyonu 1.287 seviyesinin kırılmasıyla satışların gelmesine neden olmuştur. 

Bu kapsamda altında 1.275 desteğine dikkat edilmesi gerekmektedir. 1.275 desteğinin kırılması halinde kısa vadede 1.265 ve 1.255 destekleri izlenebilir. Bu senaryo gerçekleşmediği takdirde ise 1.287 ve 1.305 seviyeleri altını destekleyebilir. Altın 1255 üzerinde kaldığı sürece orta ve uzun vadede yukarı yönlü eğilimini koruyacaktır.