ADANA Rotary Kulübü, 2013- 2014 dönemi Rotary Meslek Hizmetleri Ödülü'nü, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı'ya verdi. Hürriyet Gazetesi yazarı Ayşe Arman'ın toplantıda canlı röportaj yaptığı Ali Sabancı aile şirketinden neden koptuğunu, girişimciliğini ve hedeflerini anlattı.
Kulübün Dönem Başkanı Tolga Tutaş, "Aramızdan yetişen Sayın Ali Sabancı Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı Pegasus Havayolları ile dünya devlerinin rekabet ettiği bir sektörde kısa bir süre içinde oldukça başarılı adımlar atmıştır" dedi. Tutaş, şöyle devam etti:
"Sayın Sabancı, yenilikçi vizyonu ile çok genç yaşta çıktığı bu yolda Türkiye'nin sivil havacılık alanına yeni bir çığır açmış, adeta ezber bozmuş ve birçok yeniliklere öncülük etmiştir. Başarılı bir işadamı olmasının yanı sıra Adana’mızdan çıkan, içimizden biri olması bizi ayrıca mutlu etmektedir. Beni en çok etkileyen yönü Türkiye'nin çok önemli bir ailesinin mensubu olmasına rağmen, büyük riskler alarak kolay kolay kimsenin cesaret edemediği bir sektöre adım atmış olmasıydı. Bence gerçek bir girişimcilik başarısıydı. Yönetim kurulumuz yaptığı toplantıda bu yıl meslek hizmetleri ödülünün Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı'ya verilmesi kararı oy birliği ile almıştır."
"GENÇLER PATLAMAYA HAZIR BİR BOMBA"
Ardından kürsüye çıkan Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, böyle bir ödülü almaktan dolayı çok heyecan duyduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bu ödülü ilk alan kişi çok saygı duyduğum bir insan Allah rahmet eylesin Hacı amcam, son alan da benim. Günün sonunda para kazanmaktan farklı bir gayemiz var; Vatandaş olmak. Vatandaş olmak önemli, sadece oy vermek yetmiyor. Üniversiteleri geziyoruz, gençlere girişimciliğin bir alternatif olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Girişimciliği ön plana çıkarmak istiyoruz, bu çok önemli Türkiye'nin en önemli avantajı genç nüfus. Ama her sene 800 ila 1 milyon genç iş bulmak için sahaya çıkıyor. Pek hoşumuza gitmiyor bunu konuşmak, ülkemizde genel işsizlik yüzde 9 iken gençlerde bu oran onun iki katı kadar. Eğer biz bu gençlere alternatifi gösteremezsek bu gençler patlamaya hazır bir bomba. Bu ülkede bizim sonuçta. Girişimcilik konusunda panellere katılıyoruz. Bazen protesto edildiğimiz oluyor ama bütün bu enerji, bizim içinde bulunduğumuz ülkenin enerjisi. Bu tür akşamlarda bizi motive edenler oluyor."
AŞYE ARMAN'LA CANLI RÖPARTAJ
Konuşmaların ardından Ali Sabancı ve Hürriyet Gazetesi yazarı Ayşe Arman, Adana Rotary Kulübü'nde 25'inci yılını dolduran üyelere belgelerini verdi. Daha sonra Ayşe Arman, Ali Sabancı ile canlı röportaj yaptı. Ali Sabancı, bu bölümde Adana'de Celalettin Seyhan İlkokulu'nda öğrenim gördüğünü, 10 yaşında bu kentten ayrıldığını, Adana denilince de kebabın aklına geldiğini anlattı.
Sabancı Grubu'nun önemli ölçüde Adana'dan çekildiğine de değinen Ali Sabancı, "İşime gelince 'Kayseri', işime gelince de 'Adanalıyım' diyorum" şeklinde espri yaptı. Ali Sabancı, evde söz sahibinin eşi Vuslat Doğan Sabancı'nın olduğunu söyledi, girişimcilikteki başarısını varlıklı bir ailede doğmasına bağlayanlara, Türkiye'de aileleri zengin olmayan önemli girişimcileri örnek verdi. Ali Sabancı, Türkiye'de hala perakende sektöründe önemli iş olanakları bulunduğundan da söz etti.
Söyleşinin sonunda Ali Sabancı'ya yöresel kasket ve yelek armağan edildi.