TÜRKİYE'nin muz tüketiminin yüzde 50'sini karşılayan Akdeniz Bölgesi'nde bu yıl 220 bin ton muz üretimi hedefleniyor.
Türkiye'nin yaklaşık 400 bin tonluk muz ihtiyacının yüzde 50'sini Manavgat, Alanya, Gazipaşa, Anamur, Bozyazı, Arsuz ve Erdemli'deki üreticiler karşılıyor. 2013 yılında 200 bin ton üretim yapan muz üreticisi, yaklaşık 400 milyon lira gelir elde etti. Anamur Muz Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Güzel, Akdeniz Bölgesi'nde muz üretiminin eylül ayında başlayıp, bir sonraki yılın mayıs ayında sona erdiğini söyledi. Türkiye'de üretimin Antalya, Mersin ve Hatay ile sınırlı olduğunu belirten Güzel, "23 bin dönüm alanda yılda ortalama 200 bin ton üretim yapılıyor. 2013-2014 döneminde ise 220 bin ton rekolte bekleniyor" dedi.
GİRDİLER ARTTI, FİYAT YERİNDE SAYIYOR
Muz üretimini artırmak için Birlik olarak çalışmalar yaptıklarını dile getiren Güzel, "Değişik bölgelerde denemeler yapıyoruz, ancak ihracatı artırabilmemiz için daha fazla devlet teşviğine ihtiyacımız var. 10 yıl önce 70-80 bin ton muz üretiyorduk. Şimdi 200-220 bin tona çıktı. Devlet boş arazileri kiralamamıza yardım etse, faiz indirimi yapsa üretime daha fazla katkı sağlar. Üretim girdileri çok yüksek. 2000 yılında muz 1.2 liraydı, şu anda 1.8 ile 2 lira arasında satılıyor. Girdiler arttı, ancak fiyat yerinde sayıyor. Üretici borcunu ödeyemiyor" diye konuştu.
TÜRKİYE'DE ÜRETİM ALANYA'DA BAŞLADI
Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar ise Türkiye'de muz üretiminin ilk defa Alanya'da başladığını kaydetti. Muz üretiminin ticari amaçlı üretiminin ise 1920 yılında başladığına dikkati çeken Rüzgar, şöyle dedi:
"Alanya'yı muz üretiminde marka yapmak için üreticilerimize her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Alanya'da kayıtlı 7 bin 815 dekar alanda açık ve örtü altı olmak üzere muz üretimi yapılıyor. Kayıtlı üreticilerimiz yıllık 20 bin ton civarında muz üretiyor. Alanya'nın bu yıl muz üretiminin havaların sıcak geçmesinden dolayı 70 bin tonu geçmesi bekleniyor. Ayrıca, Alanya muzunun kalitesi, örtü altı üretimle birlikte giderek arttı. Örtü altı üretimde muzu yılda iki kez hasat etmek mümkün ve bir muz ağacı her hasat zamanı yaklaşık 60 kilo muz verebilir."
MUZ KIRILGAN BİR MEYVE
Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Güney de Alanya'nın muz üretimi için doğru iklim koşullarına sahip yerlerden biri olduğunu söyledi. Muzun, nemli bir iklim ve bol suya ihtiyaç duyan oldukça kırılgan bir meyve olduğunu anlatan Güney, "Kış yaklaşırken hava koşulları bozulmaya başladığından muz ağacını korumak amacıyla etrafına naylon geçirilir. Muz üretiminin artırılması amacıyla bilimsel yöntemlerin kullanılması için eğitim çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Muz üretiminin bilimsel yapılması ve üreticilerin eğitimi için çalışıyoruz" dedi.