AKBANK,  Export-Import Bank of Korea (KEXIM) ile imzaladığı mutabakat zaptından sonra Güney Kore’li Hana Bank ile işbirliği anlaşması imzaladı.
Hana Bank’ın bağlı olduğu Hana Financial Group, bünyesinde bankalar, sigorta şirketleri, varlık yönetim şirketleri de dahil olmak üzere birçok finansal şirketi barındırıyor. Hana Financial Group’un yine ülkenin büyük bankalarından Korea Exchange Bank’ı 2012’de satın alması, grubun çoğunluğu Asya-Pasifik’teki gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere 6 farklı kıtada, 24 farklı ülkede 127 şubeyle Kore’nin en büyük global network’e sahip olmasını sağladı.
Akbank ve Hana Bank arasındaki işbirliği anlaşması, iki bankanın karşılıklı olarak müşterilerine bulundukları ülkelerde finansal hizmet ve ürünler sunmalarını, güçlerini birleştirip müşterileri için sinerji yaratmalarını ve 3. ülkelerde ortak yatırım ve proje finansmanı yapmalarını öngörüyor.
İmza töreninde Türkiye ve diğer ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin daha da gelişmesine katkı için çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "Asya bölgesi yüksek ekonomik potansiyeliyle ülkemiz için çok önemli bir bölge. Güney Kore ile imzalanan ve yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşmamız (STA), Uzakdoğu’daki ilk STA’mız olma özelliğini taşıyor. Bu anlaşma, diğer Asya ülkeleri ile imzalanacak olan STA müzakerelerine de ivme kazandıracak" dedi.
Hana Bank işbirliği ile iki ülkede faaliyet gösteren firmaların daha fazla yatırım ve ticaret yapmasının önünü açacaklarını söyleyen Binbaşgil, şöyle konuştu:  "Türkiye’de 257 Kore sermayeli firma faaliyet gösteriyor. Serbest ticaret anlaşması imzalanması ile başlayan süreç her iki ülkeye ve firmalara önemli avantajlar getirecek. Kademeli olarak azalacak gümrük vergileri hem Türk hem Koreli firmalara, aralarındaki ticaret hacminin artması için büyük fırsat yaratacak. Ürün çeşitlenmesi ve artan ticaret, firmaların gelirlerini arttıracak. Yüksek teknoloji ile yenilikçi üretim yapan Kore firmaları da know-how paylaşımı yoluyla ülkemize katma değer yaratacak. Önümüzdeki yıllarda Güney Koreli firmaların büyük altyapı projelerine de ilgisinin artmasını bekliyoruz. Bu büyük işlemlerin finansmanında güçlü bir gruba bağlı, Asya-Pasifik’de geniş dağıtım ağına sahip Hana Bank ile olan işbirliğimiz bize avantaj sağlayacak."  GK (MK)