KONYA'da Ak Parti İl Teşkilatı internet sitesinde, askeri darbelerle ilgili bir tanıtım filmi konuldu. Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye'de yaşanan askeri darbelere vurgu yapılarak başlayan tanıtım filminde, hükümetin icraatları anlatılıyor.
Ak Parti Konya İl Teşkilatı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan tanıtım filminin siteye ilk yükleme tarihi geçen 30 Ağustos tarihi olarak görülüyor. Tanıtım filmi, frekans bölümde 1960, 1971, 1980 askeri darbelerinin yapıldığı tarihler ile 28 Şubat kararlarının alındığı 1997 ve Ak Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılı ve sonrası tarihlerin yazıldığı eski ahşap bir radyo gösterilerek başlıyor. Radyodaki frekans ilk olarak Cumhuriyet'in kuruluş tarihi olan 1923 yılına getiriliyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk "Şu anda büyük Türk Milleti'nin bir ferdi olarak bu kutlu güne kavuşmanın en derin sevinci ve heyecanı içindeyiz" diye konuşma yaparken, frekans bu kez 1960 tarihine getiriliyor. Dönemin Başbakanı Adnan Menderes 'Öteden beri milletçe kalkınmamızın düşmanı kesilmediler mi? Şimdiye kadar memleketin muaavvafiyetlerinden birisini dahi gale alıp bahsettiler mi? Türk milleti zekası..." derken konuşması kesilerek kahve renkli eldiven giymiş bir el, beş parmağıyla radyonun üzerine vuruyor. Ardından 1960 darbesi "Dün gece yarısından itibaren bütün Türkiye'de deniz, hava, kara Türk Silahlı Kuvvetleri el ele vererek memleketin idaresini ele almıştır" açıklaması yapılarak duyuruluyor.
KENAN EVREN'İN SESİ VAR
Frekans bu kez 1971 tarihinin üzerine getiriliyor. Arka plandaki konuşmalarda yeni kurulacak hükümetten bahsedilirken yine kahverenkli eldiven giymiş el radyonun üzerine vuruyor. Bu kez konuşmalarda, parlamento ve hükümet süre gelen tutum, görüş ve idraki ile Türk Milleti'nin ve sinesinden çıkan silahlı kuvvetlerinin bu vahim ortamda yönetime el koyduğu vurgulanıyor. Daha sonra radyonun frekansı 1980 yılını gösterirken, yine kahverenkli eldivenli el radyonun üzerine vuruyor. Bu kez dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in "Bir defa daha belirtiyorum ki, silahlı kuvvetler aziz Türk Milleti'nin hakkı olan refah ve mutluluğu vatan ve milletin bütünlüğü...." diye konuşmasına yer verilerek 1980 askeri darbesi hatırlatılıyor.
28 ŞUBAT KARARLARINDA, PARMAK İŞARETİ
Daha sonra darbenin ardından yapılan seçimlerde tek başına iktidara gelen Anavatan Partisi dönemi, partinin Genel Başkanı ve Başbakan Turgut Özal'ın kürsüde konuşurken kendisine düzenlenen silahlı suikast sonrası 'Allah'ın verdiği ömrü onun isteğinden başka alacak yoktur' sözleriyle hatırlatılıyor. Bu arada frekans 1997 yılına getirilirken dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın "Ne konuşuyoruz biz Allah aşkına. Burada Meclis çoğunluğu var. İşte bu kadar. Demokraside Meclis çoğunluğu konuşur. Herkes buna tabi olmaya mecburdur" derken darbe yapıldığı gösteren el, bu kez işaret parmağıyla radyonun üzerine vurarak 1997 yılında Milli Güvenlik Kurulu tarafından alınan ve kamu oyunda post modern darbe olarak adlandırılan 28 Şubat kararlarına dikkat çekiliyor.
ERDOĞAN DÖNEMİNDE, DARBECİ EL GERİ ÇEKİLİYOR
Bu kez frekans "Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk Milliyetçiliğine bağlı demokratik" sözleri arasında tarih 2002 yılına getiriliyor. Bu kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Dostlarım. Dün bitti. Geçti gitti" sözlerine yer verilirken, darbeyi gösteren el yine radyonun üzerine geliyor. Ancak Erdoğan'ın konuşma yaptığı ses yükseltilirken, el geri çekiliyor ve konuşmanın devamı olan "Bugün yeni bir gündür. Aydınlık Türkiye için. Çocuklarımız için. Gençlerimiz için. Geleceğimiz için yeniden yollara düşme günüdür." sözleriyle bitiriliyor. Bu arada radyonun frekansı da 2002 yılından 2023 yılına kadar getiriliyor.
BAŞBAKANLIK SÜRECİ İLE SON BULUYOR
İlk 3 dakikası darbelere yer verilen 16 dakikalık tanıtım filminin daha sonraki bölümlerinde ise seçim süreçlerinde yapılan çalışmalar ve kongreler ile yapılan yatırımlardan bahsediliyor. Filmin son bölümünde ise Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık koltuğuna oturma süreci anlatılıyor. Söylediği şiir yüzünden hapis cezası aldığına ve önünün kesilmek istendiğine vurgu yapılıyor. Haksızlığa uğradığı belirtilen Başbakan Erdoğan'ın bu duruma üzülen halkın sevgisi ile karşılaştığı ifade ediliyor.