TERMAL su kaynaklarıyla ünlü Afyonkarahisar'da yeni bir termal kuyu bulundu. Saniyede 150 litre 80 derece sıcaklıkta su çıkan kuyu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü ve seraların ısıtılmasında kullanılacak.
Afyonkarahisar Belediyesi, İl Genel Meclisi ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyla kurulan, termal suların tek elden kullanımı, dağıtımı ve reenjeksiyonunu gerçekleştiren Afyon Jeotermal A.Ş. (AFJET), merkeze bağlı Bayatçık Köyü'nde yeni bir termal kuyuya ulaştı. 650 metre derinliğe sahip kuyudan saniyede 150 litre su çıkıyor. 80 derece sıcaklığa sahip su, termal başkentte ısıtma amaçlı kullanılacak. Yeryüzüne çıktığı yerde yoğun buhar kütlesi oluşturan termal su, borularda oluşturduğu basınç nedeniyle ancak iş makineleri sayesinde kontrol ediliyor.
VALİ İNCELEME YAPTI
Sağlık turizminin en önemli ayağını oluşturan termal kuyuda, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı AK Partili Burhanettin Çoban, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel ve AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk inceleme yaptı. Her termal kuyunun ekonomiye katkı sağladığını belirten Vali Balkanlıoğlu, termal kaynakların Türkiye'nin enerji satın almak için ödemek zorunda kaldığı döviz tasarrufu anlamına geldiğini söyledi.
ISITMADA KULLANILIYOR
Türkiye'nin 3 bin farklı noktasında jeotermal enerji kaynağı olduğunu kaydeden Balkanlıoğlu, "Bu kaynakların çok az bir kısmı ekonomiye katkı sağlıyor. Afyon'da yüzyıllardır termal su biliniyor. Fakat bu kaynak sadece ilkel hamamlarda yıkanma amaçlı kullanıldı. Günümüzde seralarda ve konutlar ısıtma amaçlı kullanılıyor. Bunun yanı sıra elektrik üretiminde kullanılan termal su, özellikle ısıtmada milyonlarca ton kömürün yakılmasını önlüyor. Kömürün büyük bölümünün ithal edildiği düşünülürse, cari açığın önlenmesi, ekonomiye ve çevreye çok önemli katkıları olduğu görülebilir" dedi.
TERMAL TURİZMİN OLMAZSA OLMAZI
Afyonkarahisar'a yeni termal turizm yatırım başvuruları aldıklarına işaret eden Vali Balkanlıoğlu, her termal kaynağın yeni turizm yatırımı anlamına geldiğini kaydetti. Her kuyunun yeni istihdam alanları yarattığına değinen Vali Balkanlıoğlu, şunları dedi:
"Saniyede 150 litrelik 80 derecede sıcaklığında su, binlerce kişiye istihdam sağlayacak kapasite. Üniversitemizin tamamı buradan elde edilen kaynakla ısıtılacak. Devam eden sera yatırımları buradan faydalanacak. Yeni turizm istihdamları için sürekli müracaatlar alıyoruz. İnşaatı devam eden termal tesisler var. Köyler artık 'bize termal enerji verin' diyor. Yeni kaynağı en verimli şekilde kullanarak ekonomiye kazandıracağız."
BÖLGEDE 3 KUYU DAHA AÇILACAK
AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk ise Ömer- Gecek termal alanında AR-117 adını verdikleri araştırma sahasındaki kuyunun, açılan ikinci kuyu olduğunu söyledi. Haziran 2013'te araştırmalara başladıklarını açıklayan Ulutürk, "Kısa süre önce 950 metre derinlikten 70 derece sıcaklığında termal su çıkardık. 650 metre derinliğe sahip ikinci kuyudan ise 80 derece sıcaklığa sahip su bulduk. Saniyede 150 litre kapasiteye sahip. Kuyu, bölgedeki sera ve AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampüsü'nun ısıtılmasında kullanılacak. Bölgede 3 kuyu daha açacağız" diye konuştu.
TERMAL HAVZA GENİŞLEDİ
Yeni açılan kuyuyla termal alanın bilinenden çok daha geniş olduğunun ortaya çıktığını vurgulayan Ulutürk, "Maden Tetkik ve Arama'nın yaptığı çalışmalar, jeolojik veriler, Ömer-Gecek havzasının termal genişliğinin 5 kilometre olduğuna işaret ediyordu. Ancak yeni kuyu, termal sahanın 30-40 kilometrelik genişliğe sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bundan sonra yapacağımız yatırımlarda düşük sıcaklıktaki kuyulardan elde edilen su seralarda, yüksek ısıdaki su ise konut ısıtılması, elektrik üretimi ve termal turizmde kullanılacak" dedi.