AYDIN’da yaşayan üç arkadaş, yaklaşık 2 ay önce biraraya gelerek, büyük sanayi tesislerinin kullandığı ve ABD’den ithal edilen mikronize elek üreten bir firma kurdu. Aydınlı girişimciler, mikronize elek üretiminde ABD tekelini ortadan kaldırdı. 3 arkadaştan Fikret Koçan, "Ürünlerimiz maden sanayinde kullanılmaya başlandı. Mikronize elek konusunda Türkiye’deki ABD tekelini kırmak istiyoruz" diye konuştu.
Aydın’da uzun yıllar maden öğütme tesisinde çalışan Fikret Koçan, arkadaşları Ufuk Keçeci ve Erhan Adsız ile birlikte Aydın Elek Sanayi (AYELSAN) adını verdikleri firmayı kurdu. Maden ve gıda sektörü başta olmak üzere mikronize eleme yapan sanayi tesislerinin ihtiyacını karşılayacak ilk Türk firması olacaklarını belirten Fikret Koçan, "Krom nikel eleklerini kullanıyor ve deneme üretimi yapıyoruz. Poliüretan elek üretimine de yakın gelecekte başlayacağız. Bununla ilgili Ar-Ge çalışmalarımız tamamlanma aşamasına geldi. Ürünlerimiz genelde maden öğütme tesislerinde yaygın olarak kullanılıyor. Kuvars, feldspat, altın, bor, kalsit gibi değerli madenlerin üretiminde kullanılan 45 mikron ile bin mikrona kadar her boy ve ebatta elek üretiyoruz. Gıda sektöründe de sağlık şartlarına uygun ürün taneleme ve ayrıştırma elekleri imal ediyoruz" dedi.
'KUVARS MADENİ ÇOK ÇABUK ESKİTİYOR'
Kuvars madeninin camın ham maddesi olduğu için kesici özelliğe sahip olduğunu dile getiren Koçan, elekleri çok çabuk eskitebildiğini kaydetti. Eleklerin 15 günde kullanım ömrünü yitirdiğini açıklayan Koçan, "ABD’den çok yüksek fiyatla gelmesi de dikkatimi çekti. Türkiye’de üretilebilmesi için araştırmalar yapmaya başladım ve uzun yıllar süren çalışmalarımın sonunda bunun yapılabilmesi için gerekli şartları oluşturdum. Ürünlerimiz maden sanayinde kullanılmaya başlandı ve çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Türkiye’de tespit ettiğimiz 800 firma bu elekleri kullanıyor ve hepsi ABD’den ithal ediyor. Ayrıca ABD’den ürün siparişten sonra 90 günde geliyor. Biz birkaç gün içinde teslim ediyoruz. Mikronize elek konusunda Türkiye’de ABD tekelini de kırmak istiyoruz" diye konuştu.