İSTANBUL, 8 Ağustos () - Piyasaları etkileyen küresel gerginlik, birçok yatırım aracını olduğu gibi, "en güvenli" sayılan ABD tahvil faizlerini de etkiliyor.

Ben Eisen'in The Wall Street Journal Türkiye'de (http://www.wsj.com.tr) yayımlanan haberinde, ABD tahvil faizlerindeki gelişmelere ışık tutuluyor.

ABD’de 10 yıllık gösterge tahvil faizleri 6 baz puan birden düşerek yüzde 2.415’e geriledi. Tradeweb verilerine göre en son 19 Haziran 2013’te yüzde 2.312’ye gerileyen tahvil faizleri üst üste 5. gün yükseliş kaydetmiş oldu.

Hisseler de düşerek Ukrayna’da gittikçe artan tansiyonla birlikte yatırımcıların daha az risk almaya başladıklarını gösterdi.

Societe Generale tahvil işlemcisi Sean Murphy, “Gün ilerledikçe Ukrayna savaş uçaklarının düşürüldüğü haberleri geldi ve bununla beraber de hem hisseler düştü hem de hazine tahvilleri yükseldi” yorumunda bulundu.

Piyasaları dün hareketlendiren faktörler arasında Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev’in Avrupa Birliği ülkeleri de dahil olmak üzere Batı ülkelerinden gıda ithalatını bırakacaklarını açıklaması ve AFP’nin haberine göre bir Ukrayna savaş uçağının düşürülmesi bulunuyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin “bekle ve gör” yaklaşımını tutunduğunu söyleyerek para politikasını değiştirmemesi ve ABD’de işsizlik başvurularının 14,000 düşerek 289,000’e gerilemesi de piyasalarda fiyatlanmaları etkiledi.

30 yıllık tahvil faizi 5 baz puan düşerek yüzde 3.225 olurken, 5 yıllık tahviller de 5 baz puanlık düşüşle yüzde 1.6 oldu. 10 yıllık Alman tahvil faizleri de 3.5 puan düştü ve yüzde 1.070 oldu.