(Görüş ve gelişmeler eklendi.)

Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 5 Ağustos () - ABD ekonomisinde iyileşmenin sürdüğüne ilişkin veriler ve Moody's'in not kıracağı kaygıları, lirayı dolar ve euro karşısında zayıflattı.

ABD'de fabrika siparişlerinin beklentilerin üzerinde arttığını gösteren veriler ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Moody's beklentisinin "eksi yönde" olduğunu açıklaması sonrasında tırmanışa geçen dolar, 2.15 liraya yaklaştı.

Veri ve açıklamalar öncesinde 2.12 lira dolayında olan dolar, 2.1491 dolara kadar tırmandı. Dolar günü 2.1444 seviyesinde kapattı. Aynı dönem içinde 2.84'lere kadar gerileyen euro da 2.8743 liraya çıktı ve ve akşam saatlerinde 2.8685 düzeylerinde hareket etti.

Dövizlerde tırmanış yaşanırken, Borsa İstanbul Endeksi de düşüşe geçti. Gün içinde 82,664 puana kadar çıkan Borsa İstanbul Endeksi, 81 bin puanın da altına çekilerek 80,992 puana kadar indi. Kapanışa doğru gelen alımlar ile yeniden 80 bin puan sınırını geçen Borsa günü yüzde 1.53 kayıpla 80.641,86 puandan kapattı.

ABD'de ISM Hizmetler Endeksİ Temmuz'da 56.3 olan beklentiye karşılık 58.7 olarak açıklandı. ABD'de fabrika siparişleri de Haziran ayında yüzde 0.6 artış beklentisine karşın, artışın yüzde 1.1 gibi oldukça yüksek düzeyde gerçekleştiği açıklandı.

ABD ekonomisinde işlerin iyi gittiğine ilişkin veriler, bu ülkenin beklenen faiz artırımına erken başlayabiceği yolunda algılanıyor. ABD'nin faiz artırımına başlamasıyla, Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalara kaynak akışının yavaşlaması ve piyasaların inişe geçmesi bekleniyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de bugün NTV'deki söyleşisinde, uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's'in 8 Ağustos'ta açıklayacağı kredi notu konusundaki beklentisinin "eksi yönde" olduğunu açıkladı.

ENFLASYON TABANA YAYILIYOR
'nın sorularını yanıtlayan Ekonomist Güldem Atabay, dünkü enflasyon verilerine dikkat çekerek, "Enflasyonda genel olarak rahatsız edici enflasyonist bir baskının devam ettiği görülüyor. Merkez Bankası'nın politik kaygılar nedeniyle faizlerde indirime devam etmesi konusunda elini zayıflattı" dedi.

Atabay, gıda fiyatları ve çekirdek enflasyondaki yükselişe dikkat çekerek, bunun giderek tabana yayıldığını vurguladı ve "ABD verileri ve cumhurbaşkanlığı seçimleri piyasaları zorluyor. Eğer dolar 2.15 seviyelerinden dönmezse bu seviylerinin üzerine çıkar; seneyi 2.20-2.25 seviyesinde kapatabilir ve sene ortalaması ise 2.15 dolaylarında olabilir. TL'nin değer kazanması sürecine girmesi artık çok zor. Dünkü enflasyon verileri,  ABD verileri, cumhurbaşkanlığı seçimi, Merkez Bankası'nın enflasyon hedefinden büyük ölçüde sapılması bu gelişmelerde etkili oldu" dedi ve ekledi:

"İlk defa olan bir seçime (cumhurbaşkanlığı) gidiyoruz, Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz artırımını öne çekme olasılığının artması, doların oynak bir zeminde hareket etmesine neden oluyor. Merkez Bankası'nın enflasyon konusunda çok deneysel bir politika izlemesi de bu konuda ters köşeye düşmesine sebep oldu."

(FOTOĞRAFLI)