İSTANBUL, 3 Temmuz () - ABD'de tarım dışı istihdamın beklenenin çok üzerinde artması ve işsizliğin düşmesi küresel piyasalarda doları güçlendirdi. Dolar, lira karşısında da yükselerek 2.14 liranın üzerini gördü.

ABD'de yarınki 4 Temmuz Bağımsızlık Günü nedeniyle bugünden açıklanan veriler, ekonominin beklentilerden de hızlı iyileşmekte olduğunu gösterdi.

ABD verisinin açıklanması öncesinde 2.13 lira sınırında olan dolar, açıklamanın hemen ardından 2.1404 liraya kadar yükseldi. Aynı süre içinde euro da 2.90 liradan 2.9170 liraya kadar çıktı.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, 212 bin artması beklenen tarım dışı istihdam Haziran'da 288 bin arttı. Böylece, ülkede 2012 Ocak'ından bu yana en büyük istihdam artışı gerçekleşti. 

ABD'de işsizlik oranı yüzde 6.1'e geriledi. İşsizlik oranının ise Mayıs ayına göre değişim kaydetmeyerek yüzde 6.3 olarak kalacağı öngörülüyordu. İstihdamın beklentilerden fazla artması ABD Merkez Bankası'ndan faiz artırımı konusunda daha erken adım geleblieceği beklentisi doğuruyor.

Bunun üzerine, ABD'de faizlerin öngörülenden önce yükseltilebileceğine ilişkin öngörülere bağlı olarak, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin varlıklarından kaçış oldu.