Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) yayımladığı aylık bankacılık rakamları ilginç bir rekoru ortaya koydu

Verilere göre piyasaların bozulmaya başladığı, kurun yükseliş trendine girdiği 2014 Temmuz ayından bu yılın nisan ayı sonuna kadar bankalardaki hesap sayısı tam 5 milyon artarak 57 milyondan 62 milyona çıktı. Bunun 4 milyonu bankalarda en fazla 10 bin liraya kadar hesabı olanların sayısındaki artıştan kaynaklandı. Daha da ilginç olan ise bankalarda 10 bin liraya kadar parası olanların sayısı 4 milyon artarken bu kesimin parasının aynı dönemde 1 milyar lira azalarak 30 milyardan 29 milyar lira düzeyine inmiş olması.

Oysa aynı dönemde toplam mevduat 1 trilyon liradan 1 trilyon 146 milyar liraya çıkarken şirketler hariç vatandaşın mevduatı da 32 trilyon liralık artış gösterdi. 10 bin liraya kadar mevduatı olanların sayısındaki bu artış gizemini korurken diğer dilimlerdeki artışların normal seviyelerini koruduğu gözlendi.

PASSOLİG VE SURİYELİ GÖÇMENLERİN ETKİSİ

Konuyla ilgili görüştüğümüz bankacılar da söz konusu 4 milyon hesap artışına net bir yanıt getiremiyor. Ancak Suriye’den gelen mültecilerin Türkiye’deki bankalarda hesap açtığına işaret edilirken, “Sayı net değil ama bazı bankaların artık Suriyeli müşterileri var. Yine sayısı 1 milyonu aşan Passolig de hesap sayısını artırmış olabilir” yorumu yapılıyor.

Kaynak : Habertürk