İSTANBUL, 2 Haziran () - TÜRK moda endüstrisi, bu yıl 22.’si düzenlenecek olan Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması ile sektör ihracatını 60 milyar dolara çıkarma hedefini destekelyecek, tasarım odaklı yüksek katma değere sahip üretime temel oluşturacak yeni yıldızlarını seçiyor.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından 18 Haziran’da düzenlenecek yarışmada finale kalan 10 genç moda tasarımcısı, yeni ve özgün çizgileriyle jüri önüne çıkacak. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye'nin özellikle son yıllarda tasarım odaklı ihracata odaklandığını vurgulayarak, 22 yıldır düzenlenen Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nın sektöre önemli isimler kazandırdığını söyledi.

"TÜRKİYE TASARIMA DAHA ÇOK AĞIRLIK VERMEK ZORUNDA"

Bir süredir ihracat artışında Türkiye ortalamasının iki katını yakaladıklarına dikkat çeken Tanrıverdi, "İhraç ettiğimiz ürünlerin birim fiyatında sürekli bir artış gözlemliyoruz. İhracatta en büyük pazarımız olan Avrupa, ucuz üretim yapan ülkelerden çıkıp bizden çok daha pahalıya ürün almayı tercih ediyor. Bunda tasarım odaklı yüksek katma değer taşıyan koleksiyonların büyük payı var" dedi.

Tanrıverdi, Türkiye'nin aynı kulvarda yarıştığı ülkelerden sıyrılabilmesi için tasarıma daha çok ağırlık vermek zorunda olduğunu belirterek, "Bu yıl 20 milyar dolar ihracata koşan Türk hazırgiyim sektörünün ekonominin lokomotifi olmasında 22 yıldır düzenlediğimiz Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması önemli ve vazgeçilmez bir paya sahip. Onların yaratacağı yüksek katma değer ile 2023’de 60 milyar dolar ihracatı yakalayacağız" diye konuştu.

435 BİN TL DEĞERİNDE ÖDÜL DAĞITILACAK
Yarışmada dereceye girenler toplam 435 bin TL değerinde ödül ile birlikte, Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle belirlenecek kontenjan dahilinde yurtdışında 1 yıl moda eğitimi, 1 yıl İngilizce dil eğitimi, İMA’da ileri düzey moda tasarımı ve diploma programına ücretsiz katılım, sektörle ilgili uluslararası bir moda fuarını ziyaret imkanına sahip olacak.

Bahar Korçan, Hakan Yıldırım, Arzu Kaprol, Elif Cığızoğlu, Ümit Ünal, Zeynep Tosun, Özgür Masur, Bora Aksu, Hatice Gökçe ve Zeynep Erdoğan gibi tasarımcıları sektöre kazandıran Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması, bu yıl da genç yeteneklere parlak bir geleceğin kapılarını açacak.

(OSS)