Shell açıklamasına göre, Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ortaklığında, gençleri daha az enerji ile daha fazla yol kat eden araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen -Shell Eco-marathon Türkiye'de geleceğin mühendisleri yarıştı. KTÜ'den "Energy Technologies Team" ekibi tarafından tasarlanan elektrikli araç, serbest piyasada fiyatı yaklaşık 50 kuruş olan 1 kWs elektrikle 144 kilometre yol kat ederek, ilk Shell Eco-marathon Türkiye'nin birincisi oldu.

Etkinlikte, Gediz Üniversitesi "İnovasyon", Ankara Üniversitesi "Tasarım", Yıldız Teknik Üniversitesi "Emniyet", Terakki Okulları "Takım Ruhu", Konya Diltaş Lisesi de "Gelecek Vaat Eden Takım" ödülünü kazandı.

Yarışmaya, lise ve üniversite öğrencilerinin, okullarının desteği ile kurdukları toplam 13 takım katıldı. Hollanda Konsolosluğu'nun Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında İstanbul'a davet ettiği Eindhoven Teknik Üniversitesi öğrencileri de dünyanın ilk modüler elektrikli otomobili olma özelliği taşıyan Nova ile misafir ekip olarak katılımcılar arasında yer aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, şunları kaydetti: "Son 10 yılda Türkiye'nin farklı illerinden 120'nin üzerinde takım ve bin 500'den fazla gencimizin Shell Eco-marathon'a katılması bana ve tüm Shell Türkiye ailesine ayrı bir heyecan ve gurur veriyor. Shell Eco-marathon etkinliğini TİM'in de desteğiyle bu yıl ilk kez Türkiye'ye taşıdık. 10 yıl önce yarışmaya katılan öğrencilerimizin bir kısmı iş dünyasına atıldı, bazıları dünyanın saygın üniversitelerinde eğitim görüyor. Bazı öğrencilerimiz ise Shell Eco-marathon'da edindikleri uluslararası tecrübeyi Türkiye'ye taşıyarak yenilikçi projelerin doğmasına ve yeni şirketlerin kurulmasına öncülük ettiler.

Gençlerimizin yetişmesine birçok açıdan önemli katkıda bulunan bu önemli etkinliği, sadece Türkiye'deki gençlerimize yönelik olarak da gerçekleştirmekten mutluluk duyuyorum.

Ayrıca bu konudaki desteklerinden dolayı TİM'e ve OİB'ye teşekkür ediyorum. Shell Eco-marathon, aracın tasarımındaki ve imalatındaki teknik becerilerden finans kaynağı bulup bütçe yönetmeye, iletişim becerileri ve ekip çalışmasından proje yönetimine ve tüm emniyet kurallarına kadar birçok alanda gençlerimiz için çok önemli bir tecrübe."