Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan 4Gsürecinin başlatılmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Elvan Burada dördüncü operatörün geleceğin belirtti.

Elvan, "4. operatör sadece 2600 frekans bandı için olabilecek ve diğer operatör yükümlülükleri olmayacak" diye konuştu. Elvan, "4. operatör sadece 2600 frekans bandı için olabilecek ve diğer operatör yükümlülükleri olmayacak" dedi. 

2015 BİTMEDEN HİZME GİRİYOR

Bakan Elvan'ın paylaştığı bilgilere göre 4G hizmeti 2015 yılı sonuna kadar tüketicinin hizmetine sunulacak.

- Kullanıcılara uygun fiyatlarla sunulacak olan 4G kapsama alanı sorunu başta olmak üzere pek çok sorunu çözüme kavuşturulacak.

- 4G, tüm il ve ilçe merkezleri dahil olmak üzere, otoyollar, karayolları ve hızlı tren hatlarını kapsayacak.

- 3G’ye göre 10 kattan daha hızlı bir veri akışına sahip olacak 4G’nin ihale süreci başladı.

- 4G teknolojisi kusursuz bağlantısı ile "yüksek hızda haberleşme” kavramını ‘anında haberleşme’ kavramıyla değiştirmesi hedefleniyor.

- 4G’nin yüksek hızlı ve kusursuz bağlantı kalitesi sayesinde Mobil Sağlık, Akıllı Ev, Akıllı Kent ve M2M uygulamalarının kullanımı da kolaylaşacak.

- Hızlanan veri trafiği ve kusursuz bağlantı olanağı sağlayan 4G ile başta mobil uygulamalar olmak üzere e-devlet gibi kamu hizmetlerinin kullanımı kolaylaşacak.

- 4G, 2014 yılında bir öncesi yıla göre yüzde 123’den fazla artan mobil internet kullanımı ile beraber ortaya çıkan yüksek veri talebine doğrudan çözüm üretecek.

ABONE SAYILARI ARTTI 

- Mobil abone sayısı 2003 yılında 28 milyon civarındayken, 2014 yılı sonuda 72 milyona yükseldi.

- Geniş bant abone sayısı 2003 yılında 20 bin kişiyen 2015 yılında 42.3 milyon kişiyi geçti.

- 2003 yılında ‘sıfır’ olan fiber internet abone sayısı 2010 yılında 150 bine, 2014 yılı sonunda ise 1.5 milyon kişiye ulaştı.

- 2010- 2014 yılları arasında mobil internet trafiği 26 kattan fazla arttı.

BAZ İSTASYONLARINDAN TELEVİZYON İZLEYECEĞİZ

Elvan, 4G teknolojinin devreye girmesi sonrası internet yayıncılığı için hosting ücretlerinde de düzenleme yapılacağını söyledi. 

4G teknolojisiyle birlikte IP tabanlı bir sistemin de başlayacağını söyleyen Elvan, "Artık baz istasyonları aracılığıyla televizyon izleyeceğiz" dedi. 

Elvan şöyle konuştu:

"Bugüne kadar yaklaşımımız vatandaşlarımıza yansıyan fiyatlar konusunda hassasiyet göstermek oldu. Son 2-3 yıldaki trende bakacak olursanız fiyatlar aşağı iniyor. 4G'nin ekstra bir mailyeti olacak. Ancak mümkün olduğu ölçüde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek kalitede hizmet sağlarken, olabildiğinde ucuz fiyatlar hedefliyoruz. 

Artık 4G ile birlikte IP tabanlı bir sisteme geçiyoruz. İnternet protokolü vasıtasıyla bu sistemler büyüyecek. Bizler baz istasyonlarını kullanacak televizyon izleyecek konuma geleceğiz. Biz fiyatlar konusunda gerekli desteği vereceğiz. 

TAM REKABET 

Bizim hedefimiz güçlü bir rekabet ortamı yaratmak. Numara taşınabilirliğinde 77 milyon kişi bu hizmeti kullandı. 3-4 yıl öncesine dönün herkesin 3-4 telefonu vardı. Hatta ikili ve 3'lü SIM kartlı telefonlar geliştirilmişti. Bugün bunları konuşuyor muyuz? Hayır. Dünyada bu alanda en rekabetçi ülkeler den biriyiz. Biz Avrupa'dan da çok iyiyiz. Tam rekabet ortamında çalışmalar yürütülüyor.