İstanbul’un yeni havalimanında inşaat, takvimin önünde ilerliyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım da yatırımcıların eski ve yeni bakışını şöyle anlatıyor: Bazıları dünyanın en büyük havalimanının yapılacağına inanmıyordu. Şimdi ise ‘Ne zaman açacaksınız? Biz nasıl bu işin içinde yer alabiliriz?’ diye soruyorlar.

TÜM DÜNYA SIRAYA GİRDİ

DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, "3. havalimanına 'inanılmaz' bakanlar, inşaat bittikçe sıraya girdi. Birçok ülke burada bir şekilde olmak için kapımızı aşındırıyor" dedi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü (DHMİ) Serdar Hüseyin Yıldırım, 3. havalimanının beklenenden hızlı ilerlediğini söyledi. Yıldırım, DHMİ'nin Florya'daki tesislerinde, Atatürk Havalimanında görev yapan gazetecilerle değerlendirme toplantısında bir araya geldi. 3. Havalimanının İstanbul için acil ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Geçen hafta oradaydım. Sevinerek gördüm ki, gecikme bir kenara dursun, takvimin önünde gidiyoruz. 2015 yılının ilk yarısında 3. havalimanı inşaatına inanılmaz olarak bakılmıştı. Olur mu olmaz mı şeklinde bir algı meydana geldi. Gerekli paranın bulunmasından ve inşaatın hızlı ilerlediği görüldükten sonra, soruların şekli değişti. Şimdi 'ne zaman açacaksınız, biz nasıl bu işin içinde olabiliriz, neresinden tutabiliriz' şekline dönüştü. Havacılıkta gelişmiş bütün ülkelerden, Asya, Avrupa ve Amerika'dan bize talep var. 'Dünyanın en büyük havalimanını yapıyorsunuz, biz de bir yerinde olalım' diyorlar. Yani anladılar ki, bu iş olacak. Rahatsızlık var mı derseniz, tabii var bir ölçüde. Bu da rekabetin getirdiği bir durumdur, yapacak bir şey yok. 3. havalimanı, özellikle Avrupa'da Frankfurt, Paris, Amsterdam, Münih, Zürih gibi ana aktarma merkezlerini çok ciddi anlamda etkileyecek" dedi.

İLK GİRİŞTE X-RAY YOK

3. havalimanı açıldığında terminalin ilk girişinde x-ray ve arama kapıları bulunmayacak. Açık ve gizli kameralarla takip, profil çıkarma, köpek kullanımı gibi unsurlarla içeride güvenlik daha fazla artırılacak.



KUŞ RADARI TAMAM

Uçakların inişi ve kalkışı esnasında tehlike oluşturan kuş sürüleri ve 'drone'lar (insansız hava aracı) için alınan önlemlere değinen Yıldırım; bunun TÜBİTAK ile yürütülen çalışma olduğunu ve dünyada büyük ilgi gördüğünü söyledi. Yıldırım, Atatürk Havalimanına kuş radarı kurulum işleminin son aşamada olduğunu belirterek, "Önce orada devreye alacağız. Daha sonra da yaygınlaşması, hatta ihracı söz konusu. 'Drone'lara karşı da şu an en etkili yöntem, 'kartal' kullanımı. Hollanda'da, Amsterdam Schiphol Havalimanında kullanılıyor. 'Kartal' gidiyor, yakalıyor insansız hava aracını. Biz de düşündük. Ancak şu an sadece bir fikirden ibaret" diye konuştu. Atatürk Havalimanındaki yeni ek binanın tamamlanması hakkında da Yıldırım, "Yolcu sayılarında Frankfurt'u da geçerek, Heathrow ve Paris'den sonra 61.5 milyon yolcuyla Avrupa'nın en yoğun üçüncü havalimanı olduk. Dolayısıyla ek bina bu yaz yolcu ve operasyon açısından büyük rahatlama getirecek" ifadelerini kullandı. DHMİ Genel Müdürü Yıldırım; Şırnak, Mardin, Siirt gibi havalimanlarını 24 saat açık tuttuklarını, buraların hiç kapanmadığını, bahardan itibaren uçuşların başlayacağını umduklarını söyledi. Çukurova Havalimanı için yakında bütçenin alınacağını ve ihaleye çıkılacağını açıklayan Yıldırım; Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ise ikinci pistin 2018'de tamamlanacağını bildirdi.