Geçen yıl temeli atılan Türkiye'nin mega projelerinden 3. Havalimanı'nın inşası hızla devam ediyor. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasından itici güç olacak olan 3. Havalimanı ile ilgili Star Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, bu projenin dünya tarihini değiştirecek nitelikte olduğunu söyledi.

Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen'in full kapasite çalıştığını ve artık sıçrama noktasında yeni bir havalimanının desteğine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Kotil, bu proje ile Afrika, Uzakdoğu ve Asya'nın Avrupa'ya İstanbul üzerinden uçacağını söyledi.

İstanbul'un bulunduğu lokasyon gereği transit geçiş 'hub'ı olacağını söyleyen Kotil, 3. Havalimanı'nın hayata geçmesiyle yıllık 80 milyon olan yolcu trafiğinin bir anda artacağını ve İstanbul'un dünya havayolu trafiğinin merkezine oturacağını belirtti. Bu proje ile dünyada seyahat eden insanların İstanbul'a gelerek buradan dağılacağını söyleyen Kotil, bunun Türkiye ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Afrika'nın artık eskisi gibi olmadığını ve zenginleştiğini belirten Kotil, son 13 yıldır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu kıtaya karşı gösterdikleri yakınlık ile Türkiye ile Afrika'nın çok sıkı bağlar kurduğunu ifade etti. Hem ekonomik hem de sosyal olarak Afrika ile yakın olduğumuzu söyleyen Kotil, THY'nin de bu iletişimde büyük payı olduğunu anlattı.

Afrika Çin gibi olacak

Kotil şunları söyledi: “Afrika kıtasında toplam 1.2 milyar insan var. Bu rakamın yalnızca yüzde 1'i yani 12 milyonu uçuyordu. Genelde Afrikalılar'ı uçuş olarak Avrupalılar besliyor. Bu yüzde 1'lik elit kesime hitap ediyorlardı. Ancak son yıllarda Afrika'da orta sınıf da büyümeye başladı. Dolayısıyla THY de bu kıtada hızla büyüdü. Air France Nijer'e haftada 3 sefer uçarken, THY 5 sefer uçuyor. Yakında her gün uçmaya başlayacağız. Biz Cibuti'ye her gün uçuyoruz, buna karşın Air France haftada 1 gün uçuş gerçekleştiriyor. Somali'ye her gün uçuyoruz. Afrika'da uçan 12 milyon insan önümüzdeki yıllarda 10 kat artacak. Çin'in 20 yıl öncesini yaşıyor. Afrika'da en büyük oyuncu biziz. Dolayısıyla Afrikalılar'ı Avrupa'ya THY olarak biz bağlayacağız. Çünkü Avrupalı'ların hem uçuşları pahalı hem de seferleri az. Afrika'nın 3. Havalimanı'na ihtiyacı var.”

İSTANBUL TRANSİT GEÇİŞ HUB'I OLACAK

Avrupa'nın ekonomik krizi halen üzerinden atamasa da en büyük ticaret meydanı olmaya devam ettiğini anlatan Kotil, dünyanın birçok ülkesinden insanların buraya ulaşmak için seyahat ettiğini söyledi. Afrikalılar'ın Avrupa'ya Türkiye üzerinden ucuz,kaliteli ve dakik şekilde transit olarak ulaşabileceğini yeniden hatırlatan Kotil, bu örneği Uzakdoğu için de verdi. Kotil “Çin dünyanın en büyük ekonomisi haline geldi. Çin artık Avrupa ile daha sıkı ticari ilişki içinde. Endonezya ve Hindistan büyüyen ekonomiler ve süper güç haline geldiler. Bu ülkelerinde en büyük ticaret partneri  Avrupa. Tüm bu ülkelerin Avrupa'ya ulaşabilmesi demek seyahat demek. İstanbul bu noktada bir ulaştırma 'hub'ı olacak. Uzakdoğu'dan veya Asya'dan Avrupa ve ABD'ye ulaşmak isteyenler için şu an en büyük merkez Dubai, ancak burası da yeterli lokasyona uçma imkanına sahip değil. Körfezdeki havayolu şirketlerine göre bizim günlük uçuşumuz 5 kat daha büyük. THY Tokyo'ya haftada 5, Cakarta'ya 4 kez uçuyor” diye konuştu.

DÜNYADA BÖYLE BİR PROJE YOK

Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen havalimanı geçen yıl toplamda 80 milyon kişiyi uçurduğunu söyleyen Kotil, hedefin bu yıl sonu 100 milyona ulaşmak olduğunu aktardı. Ancak hem Atatürk Havalimanı hem de Sabiha Gökçen'in artık full kapasite çalıştığının altını çizen Kotil “Bu nedenle 3. Havalimanı gerekiyor. Yeni havalimanı AHL'nin 7 kay daha büyüğü olacak 7 pisti olacak. Dünyada 7 pisti olan bir şehir daha yok. Yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak” diye konuştu. 3. Havalimanı ihalesini 22 milyar 152 milyon Euro ile Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon-Mapa OGG (Ortak Girişim Grubu) kazanmıştı. Projeye toplam 10.2 milyar Euro yatırım yapılması planlanıyor. Projede 25 yıllık kullanım hakkı bulunuyor. Ardından devlete teslim edilecek. 

HÜKÜMET BİZİ DÜNYAYA AÇTI


Kotil, Türk havacılık sektörünü büyütme ve gelişme fikrinin 2003 yılında Binali Yıldırım ve Kemal Unakıtan tarafından alındığını söyledi. O dönemlerde THY'nin uçuşlarda tekeli olduğunu belirten Kotil  “Binali Yıldırım Tekelliğimizi kaldırdı, Türkiye uçacak dedi. vergileri düşürdü ve THY'nin marka olmasında büyük bir adım atarak bizi dünyaya açtı” diye konuştu. Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan'ın da Türk havacılık sektörünün büyümesi ve gelişmesinden büyük rol oynadığını anlatan Kotil “ Coğrafi olarak çok iyi bir yerdeyiz.  Dünyanın ekseni artık batıdan doğuya doğru  kayıyor. Türkiye'de bu noktada çok büyük bir aktör. 3. Havalimanı sadece en büyük değil aynı zamanda en büyük ilgiyi toplayacak havalimanı da olacak. Bu havalimanının Türkiye ekonomisine de büyük katkısı olacak. 12 milyar liralık turist geliri, 30 milyar liraya yükselecek. İşadamlarımız turistler ucuz ve kaliteli seyahat edecek” dedi.