6360 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında Antalya genelinde faaliyet gösteren 25 toptancı hal, 30 Mart tarihi itibariyle Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek.
Kanuna göre, her çeşit toptancı hal ve mezbahaları yapmak, yaptırmak, işletmek veya işlettirmek, imar plânında gösterilen yerlerde yapılacak özel hal ve mezbahaları ruhsatlandırmak ve denetlemek, büyükşehir belediyeleri sorumluluğuna geçiyor. Bu kapsamda 30 Mart tarihi itibariyle Antalya'da 19 ilçeyle birlikte il geneli, büyükşehir statüsüne geçiyor. Bu dönüşümle birlikte daha önce yönetim açısından sadece Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde yetkili olan Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisi genişleyecek. İl genelindeki 25 toptancı halin devri de Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne geçecek. Böylece il genelindeki 25 halin tamamını Büyükşehir Belediyesi yönetecek.
İDARİ VE ALTYAPI ENDİŞESİ
Tüm hallerin yetkisinin Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek olması durumunda hem sürdürülebilir altyapı çalışmaları, hem de bütçesel ve idari sorunlar yaşanacağı öngörülüyor.
Yaşanacak devire ilişkin Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu kadar idari ve altyapı görevleri verilirken gerekli bütçenin de sağlanması durumunda sorun yaşanmayacağını düşünüyor. Bütçe desteği sağlanmaması halindeyse birçok halde varolan altyapı sorunlarının büyük zorluklar çıkarabileceği öngörülüyor.
BİRÇOK HAL KAPANIR
Söz konusu düzenlemeye ilişkin Antalya Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mithat Yılmaz, dipdibe birçok hal olduğunu, bu durumda birçok halin kapatılabileceği ve bununla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın da Hal Yasası kapsamında ayrıca çalışmaları olduğunu söyledi. Tek yetkili kurum olması durumunda hallerdeki kontrolün de kolaylaşacağını belirten Mithat Yılmaz, idari ve diğer sorunlara ilişkin açıklamada bulunmadı.
İLÇE BELEDİYELERİYLE KOORDİNE
Antalya Sebze-Meyve Tüccarları Derneği Başkanı Adem Özaydın, ilçelerdeki tüm hallerin Büyükşehir Belediyesi yönetimine girmesi halinde birçok sorun yaşanacağını belirterek, bu sorunların aşılması için hallerin bulunduğu ilçe belediyeleriyle koordineli çalışmak gerektiğini söyledi. Antalya Toptancı Hali ile Serik, Alanya, Gazipaşa veya diğer tüm hallerin birbirinden çok farklı yapı ve çalışma şekilleri olduğunu anlatan Özaydın, bu farklılıkların da sorunlara yol açacağını dile getirdi.

(FOTOĞRAFLI)