Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, () - GAZİANTEP Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ile Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyyüp Bartık, Türkiye'nin 2023 yılı hedefi olan 500 milyar dolar ihracatı yakalayabilmesi için teknolojik ürünlere yönelmesi gerektiğini açıkladı.
Geçen yıl 6.5 milyar dolar ihracatın yapıldığı Gaziantep'te, bu yıl hedef yüzde 12 artış ile 7,5 milyar dolar olarak belirlendi. Gaziantepli sanayici ve işadamları 2014 yılı hedefine ulaşılacağına inanırken, Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini tutturması için üretimde teknolojik ürünlere yönelmenin şart olduğunu bildirdi.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, son zamanlarda piyasalarda mevsimsel durgunluk yaşandığını söyledi. Piyasalardaki durgunluğun yerel seçimlerle ilgisi olmadığını, özellikle dövizdeki dalgalanmanın üretici üzerinde olumsuz etkiye yol açtığını anlatan Adil Konukoğlu, "Şu dönemde görüyoruz ki özellikle imalat sanayisinde önemli bir artış söz konusu. Bu da Türkiye'nin büyümeye devam ettiğini gösteriyor. Türkiye'nin büyüme noktasında herhangi bir sıkıntısı olmadığını ve 2013 yılına oranla daha da büyüyeceğinden eminiz. Geçici olarak bu süreçte bazı sektörlerde durgunluk yaşanabilir ama genele baktığımızda herhangi bir sıkıntı yok, önümüz açık" dedi.
Yerel seçimlerden sonra dövizde rahatlama yaşanmasıyla birlikte üretimdeki artışın ivme kazanacağına inandıklarını da dile getiren Konukoğlu, "Seçimlerden sonra dolarda biraz daha rahatlama olacağını ve özellikle faizlerde gerileme yaşanacağını düşünüyoruz. Bu rahatlama sonucunda da yılın son çeyreğinden itibaren üretimde hızlı bir artış öngörüyoruz. 2014 büyüme tahminimiz yüzde 4,5'in üzerinde olacaktır. Ancak 500 milyar dolarlık ihracatın hedeflendiği 2023 vizyonuna ulaşamayacağımız şekildeki beklentilere ben farklı açılarla bakmak gerektiğine inanıyorum. Şu andaki üretimlerimize, teknolojik yatırımları eklediğimiz taktirde, 2023 vizyonunu çok rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Biz de Gaziantep Sanayi Odası olarak bütün sanayicilerimize, teknolojisi daha yüksek olan ürünlere ve ihracat birim fiyatı en az 4 Euro olan ürünler üretmeye teşvik ediyoruz" diye konuştu.
BARTIK: GAZİANTEP'İN 2023 HEDEFİ 30 MİLYAR DOLAR
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyyüp Bartık da Türkiye'nin ihracatında hedeflediği büyümeyi yakalayabilmesi için teknolojik ürün üretimine yönelmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Son günlerde piyasalardaki durgunluğu seçimlere bağlamanın doğru olmadığını savunan Bartık, "Mevsimsel ve konjonktürel olarak zaman zaman işlerin düşüş gösterdiği anlar vardır. Özellikle son çıkan kredi kartı yasası ile iç piyasadaki tüketimde ciddi bir azalma oldu. Bu rakamlar da haliyle cari açığa yansıdı" dedi.
Türkiye ekonomisinin geçmiş yılların aksine artık siyasetten önemli ölçüde etkilenmediğini, son aylarda ekonomide zaman zaman yaşanan yükseliş ve düşüşlerin dış kaynaklı olduğunu ifade eden Bartık, "Nakit akışında iç harcamayla ilgili ciddi bir sıkıntı görülmüyor. Bankaları hep izliyoruz pozisyon alacaklar mı diye, değişik bir pozisyon oluşacak mı diye ama böyle bir değişim olmadı. Biz kredi rakamlarına da bakıyoruz ve bu anlamda da iyi bir gidiş var. Krediler büyüyor, ama çok hızlı bir yükseliş yok" diye konuştu.
Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedeflediği 2023 vizyonu için Gaziantep'in de 30 milyar dolar ihracat hedefi bulunduğunu da dile getiren Bartık, "Mevcut durumda yüzde 10 büyümelerle bu rakama ulaşmamız çok zor görünüyor. Bizim sıra dışı işler yapmamamız gerekiyor. Teknolojik ürünler üretmeliyiz. Dünyaya baktığımızda Türkiye elmas taşı gibi parlıyor. Avrupa, Afrika, Rusya gibi ülkelerle ticari ilişkilerimiz yüksek. Bu bağlamda teknoloji üretmeye bir an önce başlamalıyız. Teknolojik ürünlere yönelmemiz ile hem Gaziantep, hem de Türkiye olarak hedeflerimize ulaşacağımıza ve bunu başaracağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

EB(HK/BT) (FOTOĞRAFLI)