2015 yılında 889 bin kişiyi işe yerleştiren Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) bu yıl için çıtayı yükseltti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bu yıl 1 milyon kişinin İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirileceğini açıkladı. İŞKUR verilerine göre 23 Nisan itibariyle 299 bin 421 kişi yılbaşından bu yana işe yerleştirildi. Ekonomik büyümenin artarak devam etmesi, yaz sezonuyla başlayan canlanmanın da etkisiyle birlikte 1 milyonluk hedefin de üzerine çıkılacağı tahmin ediliyor. Özel sektörün de bu yılın tamamında İŞKUR’dan 2.4 milyon kişiyi işe yerleştirme talebinde bulunacağı hesaplanıyor. Ancak, nitelikli personel bulunamaması ve maaş beğenmeme gibi sebeplerle özel sektörün talebinin yaklaşık yarısının karşılandığına dikkat çekiliyor.

REKOR YILI OLACAK

Ocak, şubat, mart aylarının işe yerleştirme açısından verimli geçtiğine dikkat çeken Bakanlık kaynakları, “Küresel ekonomilerdeki tüm olumsuzluk ve jeopolitik risklere rağmen Türkiye ekonomisine olan güvenin sürmesiyle birlikte işe yerleştirme sayılarında geçen yıla oranla önemli bir artış söz konusu. Yılın ilk 3-4 aylık dönemi iyi geçti. Normalde yaz aylarında daha fazla kişi işe yerleştirilir. Bu sonuçlar 2016 yılında rekor kırılabileceğini gösteriyor” dedi.

104 BİN GENÇ İŞLE BULUŞTU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Memur-Sen Trabzon Temsilciliğini ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, hükümetin yaptığı yatırımlara ilişkin bilgi aktardı. Türkiye’nin yaşadığı sorunları dile getiren Soylu “Sorunlara rağmen yaklaşık 3.5 ayda İŞKUR vasıtasıyla 298 bin kişiyi işe yerleştirdik. Hiç istikametimizi bozmadık, aynen devam ediyoruz ve edeceğiz. Bu yıl inşallah 1 milyon kişiyi İŞKUR vasıtasıyla işe yerleştireceğiz. İş başı eğitiminde ocak ayından itibaren önemli bölümü genç olan 104 bin insanımızı işle buluşturan bir anlayışı ortaya koyduk. Bu Türkiye’nin dinamizmidir, geldiği noktadır” dedi.

İŞSİZE TOPLAM 10.6 MİLYAR Ê’LİK ÖDEME

Türkiye’de her yıl yüz binlerce kişi yeni işe başlarken, işsizlere de ödeme yapılıyor. İşsizlik sigortası ödemelerinin başladığı 2002 yılı mart ayından 2015 yılı sonuna kadar 4.3 milyon kişiye 10.6 milyar Türk Lirası ödeme yapıldı. Çalışanların işten çıkartıldığında en büyük garantisi olarak görülen işsizlik maaşı 10 aya varan sürelerle ödeniyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki ücret dikkate alınıyor. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanma koşullarının kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalar ise devam ediyor.

1.1 MİLYON KİŞİ İŞ BEĞENMEDİ

2007 yılından 2015’e kadar Türkiye’nin istihdamı 6 milyonun üzerinde artarken, Avrupa Birliği’nde ekonomik durağanlığın etkisiyle sayı yerinde sayıyor. Hatta 2007-2014 yılları arasında Avrupa Birliği’nde (28 ülke) istihdam edilen kişi sayısı 2.1 milyon kişi azaldı. Türkiye’nin 2023 yılı itibarıyla işsizlik oranlarını yüzde 5 seviyesine indirme hedefi bulunuyor. İŞKUR’un 2015 yıl sonu açık iş hedefi 1.8 milyon iken 2 milyon 30 bin açık iş talebi özel sektörden alınarak hedefin üzerine çıkıldı. 1 milyon 150 bin kişi  iş olmasına rağmen işe yerleşmedi. Çalışma koşulları, mesleki eğitim yetersizliği, maaş gibi nedenler iş beğenmemede etkili oldu. İş beğenmemede sosyal yardımların da etkili olduğu belirtiliyor. İŞKUR iş gücü piyasasında açık işleri iletişim kanallarını kurarak özel sektörden alıyor.