TÜRKİYE’de 500 bin ton pirinç üretildiğini ifade eden Uşak Ticaret Borsası (UTB) Başkanı Mustafa Sezer, yanlış üretim nedeniyle 20 bin ton pirincin çöpe gittiğini söyledi.
Yıllık 500 bin ton olan Türkiye pirinç üretiminin 20 bin tonu yanlış uygulamalar nedeniyle yok oluyor. Pirinç parlatma işleminde kullanılan bady adlı makineler kırık pirinç oranını artırarak 30 milyon dolar kayba neden oluyor. Türkiye’deki toplam üretimin yüzde 4’ünü etkileyen işlem sırasında 20 bin ton pirinç yok oluyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın insan sağlığına uygun olarak ekmekte kepek oranının düzenlenmesi tebliğini uygulamaya koyarak gelecek nesillerin daha sağlıklı beslenmesini sağladığını vurgulayan UTB yönetimi, pirinçteki kaybı önlemek için de benzer tebliğin çıkarılabileceğini kaydetti. UTB yönetimi pirinç tebliği için hazırladıkları dosya ile TOBB aracılığıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvuracaklarını vurguladı.
PİRİNÇTEKİ KEPEK ORANI
Pirinç üretiminde tanelerin parlatma işlemi ile ortaya çıkan kaybın her yıl 30 milyon dolarlık ithalatın önünü açtığına dikkat çeken UTB Başkanı Mustafa Sezer, “Pirinç taneleri yani çeltik, parlatılır ve beyaz renkli pirinç tanelerine dönüştürülür. Tanelerin görünümünü düzeltmek amacıyla yapılan parlatma işlemi, aslında ürünün besleyici değerinin büyük ölçüde yitirilmesine neden olur. Bu işlem sırasında tanelerin yüzeyini çevreleyen protein, yağ, B1 vitamini, nikotinik asit, B2 vitamini, demir ve kalsiyumca zengin dış katman kaybolur. Geriye yalnızca nişastası zengin bir ürün kalır. Oysaki kepek oranı artırılmış pirinç sağlıklı nesiller yetişmesini sağlar. Türkiye’de çeltiğin en besleyici kısmı hayvansal yem olarak tüketilirken, vitamin değeri oldukça düşük olan kısmı ise tüketiciye sunuluyor. Eğer Bakanlık bir tebliğ yayınlar ve pirinçteki kepek oranını belli ölçülere çekerse 30 milyon dolara yakın yıllık ithalatın önüne geçilebilir” dedi.
EKMEKLİK BUĞDAY TEBLİĞİNİ HATIRLATTI
Pirincin daha kaliteli ve besleyici halde üretilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne pirinç tebliği talep dosyası sunacaklarını sözlerine ekleyen Sezer, UTB olarak kendilerini sorumlu hissettiklerini söyleyerek “Ortada maddi açıdan ve besin değeri açısından çok önemli bir ürün var. Ancak bu ürün yanlış uygulamalar sebebi ile hem ekonomik hemde besin değeri olarak çok büyük kayıplara uğruyor. Bu konuda daha önce ekmeklik buğdayın kepek oranında uygulama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, pirinç içinde bir tebliğ yayınlarsa büyük bir yanlıştan dönüleceği kanaatindeyim” diye konuştu.

YK(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)