2 Bin Lira Maaşta 5 Bin Lira Kazanç!
Yıl sonu yaklaştığında emekli olacaklar için bir karar verme durumu da ortaya çıkıyor. Emeklilik dilekçesini Aralık ayında vermek ile Ocak ayında vermek arasında bazı farklar var. Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in yazısına göre, bu konuyla ilgili okurlarundan Mustafa Cihan'ın sorusu şöyle:"Emeklilik zamanım geldi. Dilekçemi yılbaşından sonra vermemi tavsiye edenler var. Acaba ne zaman vermeliyim?" Mustafa Bey'e hayırlı olsun deyip meseleyi örnek hesaplarla anlatmaya çalışalım.
100 LİRA SEYYANEN ZAM
Öncelikle hemen belirtelim. Bu yıl emekli olacaklar için özel bir durum var. Yılbaşında biliyorsunuz bir torba yasa ile tüm SSK'lı ve Bağ-Kur'lu emeklilere 100 lira seyyanen zam yapıldı. Bu zam aynı zamanda 2016 yılının sonuna kadar emekli olacak herkes için de geçerli kılındı. Yani şu anda emekli olan birisi maaşına ilaveten 100 lira da seyyanen zam alacak.
MAAŞA 300 LİRA İLAVE
Bu yıl emekli olanların böyle bir avantajı var. Mevcut emekliler, rutin zamlara ilave yapılan bu artış sayesinde yıllık bin 200 lira gelir artışı elde etti. Ocak'ta emekli olanlar da aynı artışı elde ederken; Şubat'ta emekliye ayrılanlar da bu yasa sayesinde ayda 100, bu yıl ise bin 100 liralık avantaja kavuştu. Bu ay emekli maaşı bağlananlar da 100 liralık seyyanen zamdan yararlanacak. Dolayısıyla maaşlarına 300 liralık bir ilave olacak.
Ocak 2017'den sonra emekli olanlar ise bu farkı alamayacaklar. Dolayısıyla bu yıl emeklilik dilekçesi vermek bu açıdan avantajlı görünüyor.
İkinci avantaj ise bu yıl emeklilik dilekçesi verdiğinizde Ocak ve Temmuz zamlarından da yararlanabileceksiniz.
Üstüne bir de Ocak 2017 enflasyon zammı eklenecek.
Yılbaşından sonra verilecek dilekçelerde ise sadece aylık bağlama oranı ile ilgili bir avantaj yer alıyor.
Yani büyüme oranı ve enflasyon ile yapılan hesaplamalarda bu yıla göre bir değişiklik bulunuyor. Yukarıdaki avantajlar düşünüldüğünde bu çok da kazançlı değil. Üstelik Ocak ayında işlemler yapıldığında Şubat'ta maaşınız bağlanacak ve bir maaş eksik alma durumu da ortaya çıkabilecek. Gelin bunu rakamlarla anlatmaya çalışalım.
2016 KASIM'DA DİLEKÇE VEREN
Maaşı: 2.000 TL (zamlar dahil)
Seyyanen artış ile maaş: 2.100 TL
Ocak'ta zam (tahmini yüzde 3): 2.163 TL
2017 sonuna toplam maaş: 28.056 TL (Temmuz artışı hariç)
2017 OCAK'TA DİLEKÇE VEREN
Maaşı : 2.050 TL (ABO tahmini artış)
Ocak zammı ile maaş: 2.111,5 TL
2017 sonuna kadar alacağı para: 23.226,5 TL (Temmuz zammı hariç)
Aradaki fark: 4.829,5 TL