Dakar'da Kral Fahd Oteli'nde, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğunca (CEDEAO) düzenlenen toplantıda, AB ülkelerinde olduğu gibi tek parabirimine geçilmesine yönelik atılması gereken adımlar masaya yatırdı.

Ortak para birimi CFA Frankı (XOF) kullanan ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve ticaret hacminin artırılması da görüşülen konular arasında yer aldı.
Toplantıda konuşan Senegal Maliye Bakanı Birima Mangara, üye ülkelerin makro ekonomik yakınlaşmayı sağlamasının önemli olduğunu söyledi.

CEDEAO'nun açıkladığı rapora göre, topluluğa üye 15 ülkeden sadece 6'sında, ekonomide daha önceki toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda adımlar atıldı.
2013'te başlayan "ortak para birimi" kullanılması çalışmaları kapsamında daha önce de toplantılar yapılmıştı. Toplululuğun aldığı kararlar, aynı zamanda CEDEAO Başkanı da olan Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından denetleniyor.

CEDEAO, 15 Batı Afrika ülkesinin ekonomik işbirliği geliştirmesi amacıyla Lagos Antlaşması'nın imzalanması ile 28 Mayıs 1975 tarihinde kuruldu.

Bölgede ekonomik entegrasyonu teşvik etmeyi amaçlayan topluluk, aynı zamanda Batı Afrika'da barış gücü görevi de üstleniyor. Topluluğun üyeleri arasında Benin, Burkina Faso, Yeşil Burun Adaları, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Fildişi Sahili, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone ve Togo bulunuyor.