Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, hükümetin 2016 Eylem Planıkapsamında bir haftada hayata geçirmeyi planladığı; esnaf, çiftçi ve gençlere yönelik eylemleri içeren kararname taslaklarının Başbakanlığa sevk edildiğini açıkladı.

Eylem planında yer alan ve bir hafta içinde hayata geçirilmesi planlanan eylemlerle ilgili Hazine Müsteşarlığının, Bakanlar Kurulu karar taslaklarını bugün itibarıyla Başbakanlık'a sevk ettiğini ifade eden Şimşek, taslaklardaki düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Şimşek, söz konusu taslaklarının eylem planında yer alan "çeyiz hesabı uygulaması, gençlere 100 bin lira faizsiz kredi desteği verilmesi ve Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 100 bin liraya kadar yüzde 85 kefalet imkanı sağlanması, esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği ve çiftçilere sera desteği sağlanmasına" dönük eylemleri içerdiğini anlattı. 

Şimşek, çeyiz hesabı ve devlet katkısına ilişkin usul ve esaslara dair taslağa ilişkin şu bilgileri verdi:

"Taslak ile çeyiz hesabının açılması ve işleyişine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Bu kapsamda, katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için, Türk vatandaşı olması veya 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunun 28'inci maddesi kapsamına girmesi (mavi kartlılar), yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında çeyiz hesabı açmaları ve bu hesaba evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca düzenli ödeme yapmaları (düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 100 lira, üst sınır 1000 lira), 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları gerekmektedir. Bu koşulları yerine getiren katılımcıya evliliğini beyan etmesini takiben evlilik tarihi itibarıyla hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sine kadar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı devlet katkısı ödemesi yapacaktır. Devlet katkısı için azami tutar 5 bin lira olup, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacaktır."

Açılan çeyiz hesaplarında biriken tutarın bankalar tarafından nemalandırılacağını ve devlet katkısının da nemalanan toplam tutar üzerinden ödeneceğini belirten Şimşek, ayrıca evlenen çiftlerden, kriterleri yerine getiren her bir eşin devlet katkısından ayrı ayrı yararlanabileceğini söyledi.

- Esnaf ve sanatkara 30 bin lira faizsiz kredi desteği

Esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla Hazine destekli faiz indirimli kredi kullandırıldığını ifade eden Şimşek, taahhüt edilen 30 bin lira faizsiz kredi desteğinin ivedilikle uygulamaya konulması amacıyla 2015 yılı kararnamesinde değişiklik yapıldığını ve bu hususun ayrıca 2016 yılı kararnamesine de eklendiğini kaydetti. Şimşek, "Böylece, esnaf ve sanatkarlarımızın makine, ekipman ve demirbaş alımları, iş yeri modernizasyonu veya ham madde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla söz konusu krediyi Hazine destekli olarak faizsiz kullanma imkanları oluşacaktır" ifadelerine yer verdi.

- Gençlere 100 bin liraya kadar faizsiz kredi imkanı

"Gençlere 100 bin lira faizsiz kredi desteği verilmesi" taahhüdü kapsamında, KOSGEB Girişimcilik Destek Programını bitiren genç girişimci esnaf ve sanatkarların KOSGEB tarafından onaylanan projelerine 100 bin liraya kadar faizsiz kredi imkanı getirildiğine dikkati çeken Şimşek, bu eylemin de uygulamaya konulması amacıyla 2015 yılı kararnamesinde değişiklik yapılarak, söz konusu hususun 2016 yılı kararnamesine de eklendiğini kaydetti. Şimşek, Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Taslağı ile de genç girişimcilerin 100 bin liraya kadar yüzde 85 Hazine destekli kefalet sisteminden yararlanabilmelerine imkan sağlandığını vurguladı.

- Çiftçilere sera modernizasyonu desteği

Tarımsal kesime düşük faizli kredi kullandırılmasına yönelik uygulama kapsamında, halihazırda "kontrollü örtü altı tarımı" adı altında sera yatırımları için çiftçilere yüzde 75'e kadar faiz indirimli kredi kullandırıldığını hatırlatan Şimşek, "Çiftçilere sera desteği verilmesi" kapsamında, ilave olarak faizsiz 100 bin liraya kadar sera modernizasyonu için destek verilmesinin amaçlandığını, bu çerçevede ilgili kararnamede değişiklik yapıldığını ifade etti.

İşte madde madde 1 hafta içinde yapılacaklar...

- Eylem Planı için Bakanlar Kurulu kararı

- Gençlere 50 bin TL'lik nakdi destek

- Gençlere 100 bin TL'lik faizsiz kredisi

- Lisans öğrencileri için 350 TL'lik burs 400 TL'ye çıkartılacak

- Çeyiz Hesabı uygulamasını başlatılacak

- Esnafa 30 bin TL'lik faizsiz kredi

- Çiftçilere serların modernizasyonu için faizsiz kredi desteği1 haftalık eylem planı Başbakanlık'ta