KİLİS'te, UNICEF’in organizasyonunda Suriyeli öğrenciler için yaptırılan prefabrik okulun temeli atıldı
ABD Dışişleri Bakanlığı Göç, Nüfus ve Mültecilerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Simon Henshaw, beraberinde UNICEF Temsilcisi Dr. Ayman Abulaban ve yetkililer ile birlikte Kilis’e geldi. Kilis Valisi Süleyman Tapsız’ı makamında ziyaret eden Müsteşar Yardımcısı Simon Henshaw, ABD desteği ile UNICEF organizasyonunda yapılacak okulla ilgili bilgi verdi. Vali Süleyman Tapsız ise Kilis’teki Suriyelilerin durumuyla alakalı bilgiler verdi.
Ziyaretin ardından Müsteşar Yardımcısı Vali Yardımcısı Tolga Toğan, Simon Henshaw, UNICEF Temsilcisi Ayman Abulaban ve İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Asla, temeli atılan okul alanında incelemelerde bulundu.
İncelemelerin ardından açıklama yapan Henshaw, "Ben Türkiye’deki mülteci durumuna bakmak üzere geldim. Özellikle de şehirlerde yaşayan mültecilerin durumunu inceleyeceğim. Bu şiddetli krizde Türk hükümeti ve halkının yapmış olduğu çalışmaları alkışlıyorum. Bütün dünyaya örnek olacak çalışmalar sergilediler. Bu mülteci krizine bölgede ülkelerin dışında ABD 10 fazla yardım sağlayan ülke. Ben Türkiye’ye bu konuda nasıl yardım yapabiliriz yollarını arıyoruz. Ben bugün UNİCEF’deki arkadaşımla bir okulun temel atma törenine katılmış bulunuyorum. Bu UNİCEF tarafından yürütülmekte olan çok mükemmel bir proje. Böylece Suriyeli çocuklar kendi eğitimlerini yenileyebilecek. Bu kriz sürdükçe biz Birleşmiş Milletlerdeki dostlarımızla UNICEF ile sivil toplum örgütleriyle ortak çalışmalarımızı yürütecek ve bu acıyı hafifletmeye çalışacağız."
UNICEF Temsilcisi Ayman Abulaban ise "Biz bu projede Türk hükümeti ve ABD hükümetiyle ortak patner olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Türk hükümetinin hem Türkiye’deki hem diğer ülkelerdeki bütün mültecilere yapmış olduğu destekleri biz taktirle karşılıyoruz. Tabi Suriyeli çocukların tekrar eğitimlerine başlayabilmeleri sağlayacak olan bu okulun inşası gibi projeler bizim Türk hükümeti ile yapmış olduğumuz ortak çalışmalar ABD hükümetinin de buna destek sağlaması bizim tarafımızdan büyük taktir topluyor. Bu tür krizlerde nasıl davranılması gerektiği yönünde Türkiye örnek çalışma sergilemiştir. Gerçekten ABD’yi bu yardımların devam edeceğini defalarca söylemeleri bizi çok memnun etmekte. Çünkü bu yardımlar hayatidir erdemdir" diye konuştu.
Vali Yardımcısı Tolga Toğan'da, Suriyelileri mülteci değil misafir olarak gördüklerini belirterek, "Bizim kültürümüzde böyle, bu manada Suriyeli misafirlerimizin eğitim sağlık, ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasında uluslar arası kuruluşlar ile diğer ülkelerin desteklerini burada görmekten mutluyuz" şeklinde konuştu.